Svenska Bil >> Auto Repair >> avgassystem >> Content

Historien om Turbo

Ingenjörer och formgivare som arbetar med förbränningsmotorer har alltid sökt nya vägar att producera mer kraft och effektivitet. Detta har drivit en stor del av fordonsteknik och var den drivande kraften bakom utvecklingen av turboaggregatet. Sedan dess ursprungliga ansökan till flygmotorer, har turboaggregatet anpassats till olika användningsområden och har blivit ett viktigt alternativ för moderna biltillverkare. Origins

första turbo designen förtjänat ett patent 1905 av schweizisk ingenjör Alfred Büchi. Den var avsedd att användas på flygmotorer i en tid då flyget var ett område under utveckling. Under första världskriget, använde den franska militären turboaggregat på många av sina plan. Turboladdning löst många av de problem som är förknippade med hög höjd flyga genom att tvinga in luft i motorn, vilket motverkar effekterna av den tunnare atmosfären och lägre syre content.Throughout 1920 och 1930, fortsatte flyget teknik för att odla och turboaggregat blev gemensam utrustning på mest avancerade plan. Detta gjorde det möjligt att konstruera flygplan som kunde flyga högre och köra mer effektivt (därför gör dem möjlighet att stanna i luften längre).
Operation

Turboaggregat har utvecklats för att lösa en av de primära behoven hos förbränningsmotorn: att mata luft, tillsammans med bränsle, in i motorns förbränningskammare. Även denna luft och bränsle blandningen komprimeras under motorns kompressionscykel, matning av luft som är tätare i motorn ger ett uppsving vid makten. Turboaggregat gör just detta, komprimera luften i en process som kallas forcerad induktion. I opposition till kompressorer, som utvecklades senare och komprimera luft med energi från själva motorn, är turboladdare drivs av motorns avgaser, vilket gör användningen av vad som annars skulle gå förlorad energi.
turboladdade Bilar Till Salu

Bilar blev en naturlig plats för turbokompressorer som ska användas när de hade visat på flygplan. Så tidigt som 1938, experimenterade vissa biltillverkare med turboladdning sina dieselmotorer, till blandade resultat. Turboaggregat förblev en stöttepelare på flygmotorer medan endast är sporadiskt erbjuds på bilar med mycket av 20-talet. Under 1950 och 1960, blev turboladdare ett populärt objekt för olika racingbanor i USA. Makten uppsving uppnås genom turboaggregat ledde till reglerna i teknik och, i vissa fall, till förbud mot användning av turbokompressorer garantera rättvis competition.In 1962 blev General Motors den första amerikanska biltillverkaren att erbjuda turboladdare på sina spårvagnar, som erbjuder det på Chevrolet Corvair och tillhörande Oldsmobile Cutlass.
Turbo Era

slutet av 1970 och början av 1980 blev känd som "Turbo Era" i Formel 1 racing. Detta var på grund av explosionen i popularitet turboladdare, med många race team investerar en hel del pengar i utvecklingen av turboaggregat som skulle ge dem en konkurrensfördel. Vissa F1-lopp under Turbo eran såg ett helt fält av turboladdade bilar i tävlingen. Race tjänstemän var snabba att reglera turboladdare, sätta gränser för hur mycket makt de kunde för att erbjuda. Säkerhet blev en viktig fråga, och intresset för tekniken sjönk kraftigt. Vid mitten av 1980-talet, var turboladdare förbjudas helt och hållet och race team tvingades att leta någon annanstans för förbättringar till sina bilar.
Nutidshistoria

Turboaggregat fått några förnyat intresse under energikrisen på 1970-talet. Förutom att vända sig till mindre bilar med mer blygsamma, bränslesnåla motorer, började biltillverkare söker efter sätt att förbättra effektiviteten i sina befintliga flottor. Turboladdade bilar med fyrcylindriga motorer såldes ofta tillsammans med V-6 och V-8 modeller i 1980-talet, ofta med turbo versioner idrottsliga högsta prestanda ratings.Turbochargers också började dyka upp i andra fordon, exempelvis motorcyklar. När det gäller motorcyklar och sportbilar, gör den låga vikten av en turboladdare det ett attraktivt alternativ för att lägga makten i motsats till tillägg av en stor, tung, dyr motor med större displacement.The uppgången i energipriserna under 2000-talet tjänade bara att fortsätta avancera trenden av turbokompressorer, se dem förekommer i många bilar, inklusive små kupéer och inträde modeller nivå.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/exhaust-systems/70294.html

Previous:
Next:

avgassystem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.