Om Freon

En betydande innovation inträffade när kylskåp först ersättas kylanläggningar. Dessa tidiga apparater var besvärligt - kompressorn kördes av en motor som ofta var belägen i källaren eller annat rum. Den största oro var kylmedel, vilket kan leda till döden om den läckte. Detta resulterade i många kylskåp ägare flyttar apparaten utanför. Freon utvecklades sedan för att ersätta den potentiellt dödliga köldmedium. Det skulle vara femtio år innan det upptäcktes att freon utgjorde ett betydande hot mot jordens allmänna hälsa. Identifiering

Freon är DuPonts handelsnamn för diklorodifluorometan. Diklordifluormetan är en inert gas som används som kylmedel. Diklordifluormetan kallas också klorfluorkolförening, eller CFC. Freon är ett flamsäkert och färglös vätska som inte förekommer naturligt och måste produceras. Den innehåller kolatomer, fluoratomer, väteatomer och klor i varierande mängder.
Funktion

Freon har använts som köldmedium i frysar, kylskåp och luftkonditioneringar. Freon har också använts i släckning system, som en kall-rengöring lösningsmedel, en ångavfettning lösningsmedel, ett lösningsmedel för maskintillverkning och reparation och avfettning av metaller. Freon har också använts av massa spectroscopists att hjälpa lokalisera massa läckor spektrometer vakuum.


Typer Det finns olika typer av freon, eftersom formlerna kan variera mellan föreningar. Ett namngivning system utvecklades av DuPont för att skilja mellan de formler. Detta återspeglas i ett antal som är fäst till ordet freon. Till exempel var freon 12 kylmediet i de första kylskåp. Siffrorna avser antal kolatomer, väteatomer, atomer fluor och klor i den formeln.
Historia

Kylskåp började ersätta kylanläggningar i USA med införandet av Kelvinator och Servel modeller 1916. Om läckte, kunde de köldmedier som används i de tidiga kylskåp vara dödlig. Tre företag - Frigidaire, General Motors och DuPont - arbetat med att utveckla ett säkrare köldmedium. Thomas Midgley, Jr och Charles Franklin Kettering uppfann freon 1928. Midgley var också uppfinnare av etyl bensin. Kettering hölls över 300 patent och var chef för forskning för General Motors i 27 år.
Varning

freon, eller diklorodifluorometan, negativt påverkar miljön. Det är en viktig faktor för att tömma ozonnivån. Produktionen av diklordifluormetan är förbjudet i USA, och användningen av materialet är reglerad. Clean Air Act förbjuder avluftning freon vid service eller skrotning av kyl-eller luftkonditioneringsutrustning. Den freon måste avlägsnas från apparaterna före bortskaffande. Hantering av freon kräver en certifierad tekniker licensierad med EPA.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/engine-cooling-systems/69274.html

Previous:
Next:

Engine Cooling Systems

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.