Svenska Bil >> Auto Repair >> avgassystem >> Content

Syfte med katalysatorer

Den katalytiska omvandlaren är en del av en fordonets avgassystem och tjänar till att minska mängden giftiga gaser släpps ut i atmosfären. Dessa förvånansvärt enkla komponenter har bidragit till att drastiskt minska mängden utsläpp från fordon som producerats under de senaste decennierna. Idag, är installerade på alla fabriken producerade fordon som säljs i USA. Historia

Engelhard Corporation uppfann den första produktionsklara katalysator 1973. Ett par år senare införde Naturvårdsverket strängare föreskrifter om utsläpp från fordon. Inför dessa nya krav, omfamnade biltillverkare snabbt den nya miljövänliga produkter. Den 1975 bilmodell året var första gången att katalysatorn kom förinstallerat på nya bilar.
Effekter

De första katalysatorerna på vägen var kända som 2-vägs katalysatorer. Bilar med sådan teknik kan omvandla farliga kolmonoxid till ofarliga koldioxid. De bryter också ned giftiga kolväten till koldioxid och vatten. År 1981, blev 3-vägs katalysator vardagsmat. Bilar med denna nyare teknik är också i stånd att reducera kväveoxider till vanlig kvävgas och syrgas.
Funktion

katalysatorn omvandlar giftiga gaser till ofarliga gaser via en platina-iridium katalysator. Eftersom kolväten och kolmonoxid passera genom denna katalysator kan alla gaser oxideras. Detta får dem att brytas ned till mindre giftiga ämnen. Kväveoxider kräver en separat process, som kallas reduktion, för att eliminera toxicitet.
Överväganden

katalysatorn typiskt ligger under främre passagerarsätet, mellan motorn och den bakre avgaser. För att fungera korrekt måste förbränningskammaren matas det korrekta förhållandet av bensin för syre. Om för mycket syre eller bensin införs, kommer alltför kolväten och andra giftiga gaser produceras. Dessa extra partiklar gör det svårt för katalysatorn att hänga med ineffektiviteten i motorn. För att eliminera ett sådant scenario, de flesta moderna bilar har bränsleinsprutning och sensorer syre för att övervaka syre-till-gas förhållande in i förbränningskammaren.
Potential

Även katalysatorer har varit integrerad i att minska utsläpp från fordon, det finns fortfarande mer som kan göras. Den största nackdelen med katalysatorer är att de kräver en hel del värme för att fungera korrekt. Denna värme som alstras av motorn, men det tar flera minuter efter att du sätter din bil på innan katalysatorn blir effektiv. För närvarande är ingenjörer mixtra med olika sätt att påskynda uppvärmningen så att utsläpp från fordon städas av katalysatorn under dessa första minuters körning av fordonet. Addera
.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/exhaust-systems/70250.html

Previous:
Next:

avgassystem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.