Så här byter vattenpump på en 1998 Mazda B2500

1998 års Mazda B2500 basmodellen pickup kom med en 2,5-liters fyrcylindrig och en fem växlad manuell växellåda. Din vattenpump är ansvarig för cykling motorns kylvätska genom motorn, kylare och värmeelement för att hålla motorn vid en optimal arbetstemperatur. Vattenpumpen på motorn är beläget i centrum av motorn precis ovanför vevaxeln och drivs av den av Serpentine belt. För att ta bort vattenpumpen du måste ta bort kylfläkten, fläktkåpa och fläkt koppling. Din motor använder grundläggande grön kylvätska och har en total kapacitet på 7,2 liter. Saker du behöver
Golv jack
Jack står
dräneringskärlet
Penna och papper
hylsa och spärrskaft
3/8-tums ledhandtag Tänger
tråd tätningsmedel
2 Gallon förblandad 50-50 grön kylvätska
Momentnyckel
Visa fler instruktioner
borttagning
1

Parkera trucken på ett jämnt underlag och i parkeringsbromsen. Lyft huven och stödja den med huven prop stången. Lyft framför lastbilen i luften med domkraft och placera pallbockar under främre rambalkar i fordonet. Sänk domkraft tills trucken vilar tryggt på pallbockar. Ta bort domkraft och låt motorn svalna helt innan du fortsätter.
2

Vrid kylarlocket ett kvarts varv motsols till tryckavlastning läget och låta systemet trycket att ventilera. När trycket har lättat, ta bort kylarlocket. Addera 3

Placera drain pan under högra hörnet på kylaren nedanför kylarens avtappningskran. Rotera radiator avtappningskranen motsols och låta kylvätskan rinna ut i avloppet pan. När kylmediet är klar dränering, stäng avtappningskranen. Ta dräneringstråget och förvara den på ett säkert ställe.
4

Ta bort de fyra skruvarna som håller fast fläkten och fläkt koppling till vattenpumpen med hylsa och spärrskaft. Ta bort de övre och nedre fläktkåpa monteringsbultar. Lyft ut fläkten, fläkt koppling, och fläktkåpa från motorrummet. Lägg inte fläkten på sin sida, eftersom kopplingen interna vätskan kan läcka och förstöra kopplingen. Dra remskiva vattenpump från vattenpumpen navet.
5

Rita en skiss av motorns remskiva systemet och bältesdragningen. Placera 3/8-tums breaker bar i det fyrkantiga hålet i änden av spännarmen och rotera spännaren moturs. Skjut remmen från den spännaren och generator remskiva s och långsamt släppa spännaren till sitt naturliga viloläge. Låt bältet att vila på fläktkopplingen.
6

Kläm trycket klämma för nedre kylarslangen vid kylmedelinloppet röret med tången och skjut ner slangen cirka tre inches. Dra nedre kylarslangen från inloppsröret med en vridrörelse. Ta bort kylvätska bultarna inloppsröret med hylsa och spärrskaft och ta bort röret kylmedelsinloppet från vattenpumpen.
7

Ta bort de tre vattenpumpen montering bultar med hylsa och spärrskaft. Ta bort vattenpumpen från motorn och ställ åt sidan. Rengör vattenpumpen monteringsytan på motorblocket med stålborste.
Installation
8

Inspektera ny pump och packning för eventuella fel. Rengör vattenpumpens skruvar med stålborste och applicera ett lager gängtätningsmedel på gängor. Placera en liten klick fett på vattenpump impeller på tre ställen, i linje med pumpens fästhål.
9

Placera den nya packningen på vattenpumpen och som vattenpumpen på motorn blockera. Montera vattenpumpen fästbultarna och dra åt till 15 till 20 foot-pounds av vridmoment med momentnyckel.
10

Inspektera kylvätska o-ringen på inloppsröret och byt ut vid behov. Applicera en liten mängd fett till röret o-ringen och ställ röret kylmedelsinloppet i läge. Montera fästbultarna och dra åt med hylsa och spärrskaft. Montera den nedre kylarslangen till inloppsröret. Kläm trycket klämma med tång och skjut upp slangen tills det är ungefär en halv tum från slutet av slangen.
11

Dra serpentin remmen runt motorns remskiva systemet enligt skiss gjort tidigare. Håll trycket på spännaren för hand och vrid spännarmen moturs med breaker bar. Skjut av remmen över spännaren och långsamt släppa spännarmen att anbringa spänning på bältet. Ställ remskiva vattenpump på den nya vattenpumpen fläktnav.
12

Placera fläktkåpa, fläkt och kopplingen till en position att de kan sänkas ned i motorrummet. Löst installera övre fläktkåpa bultar. Löst installera fläkten och fläkt koppling bultar till vattenpumpen. Dra åt fläkten och fläkt bultar koppling till 12 till 18 foot-pounds. Montera de nedre fläktkåpa bultar och dra åt alla fyra fläktkåpa bultar med hylsa och spärrskaft.
13

Lyft trucken bort av pallbockar med domkraft och ta bort domkraften från under lastbilen . Sänk bilen till marken och ta bort domkraft.
14

Fyll kylaren sakta med färska 50-50 grön kylvätska och vänta kylvätskenivån att sjunka när luften evakuerar systemet. Fortsätt att fylla radiatorn tills nivån håller stadigt vid basen av den påfyllningshalsen. Fyll kylvätskebehållaren till hela kalla märket.
15

Ställ inställningen temperaturkontroll till maxtemperatur och starta motorn. Låt motorn nå arbetstemperatur. Fortsätt att lägga kylvätska till kylaren tills kylvätskenivån stabiliseras vid påfyllningsröret. Montera kylarlocket och starta fläkten kontrollen till den höga inställningen. Varm luft ska blåsa från värmaren ventilationskanaler och övre kylarslangen bör vara varm. Stäng av motorn och toppen på kylvätskebehållaren tank som behövs.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/engine-cooling-systems/70197.html

Previous:
Next:

Engine Cooling Systems

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.