Är skador katalysator Permanenta Använda högsvavligt bränsle?

Katalysatorer är, om inget annat, ett under av ingenjörskonst enkelhet. Använda inga rörliga delar som helst, kan katalysatorn eliminerar 90 procent eller mer av motorns skadliga utsläpp. Men de är petiga djur, känslig för minsta lilla variation i bränsle eller luft kemi. Converter Grunderna

En modern katalysator innehåller två honeycomb-liknande keramiska block. Insidan av honeycomb passager - kallas mikrodukter - är belagda med en kombination av ädelmetaller: platina och rodium i det första blocket, och platina och palladium i det andra blocket. Denna "washcoat" av metall är det som gör att katalysatorn att omvandla kväveoxid till kväve och syrgas, och oförbränt bränsle och kolmonoxid till koldioxid och vatten.
Converter förgiftar

Förr lades tillverkarna rutinmässigt leda till bensin som ett sätt att öka till bränslets oktantal och som ett sätt att skydda ventilsäten och andra temperaturkänsliga komponenter. Men ledningen förmåga att smälta och absorbera in metall var också dess undergång, eftersom den gjorde samma sak till omvandlarens "washcoat," gör den oanvändbar. Ett antal andra material, såsom silikon, kommer mangan och svavel även fastna på den "washcoat" -. Ett fenomen som kallas omvandlare förgiftning Addera ditt högsvavlig Cats

Dieselmotorer har traditionellt förlitat sig på en hög svavelhalt i bränslet för att smörja interna komponenter, vilket är en stor del av anledningen till att dieslar var de sista motorerna för att få katalysatorer. En "washcoat" av en omvandlare som utformats speciellt för hög svavelhalt innehåller ett antal andra metaller - såsom vanadin, nickel och mangan - ". Washcoat" som hjälper till att blockera svavelabsorption i Men dessa samma element minskar även omvandlare effektivitet.
svavelhalt Effekter

Framför allt, ett bränsle med låg svavelhalt möjligt för tillverkare att installera omvandlare med en mer effektiv "washcoat" för att bearbeta motorns primära emissioner. Den reducerade svavel minskar också motorns produktion av svaveldioxid, som ruttna ägg luktar gas som orsakar surt regn. Med hjälp av en hög svavelhalt, eller ens köra på en plats som upplever en hel del surt regn, kan lätt förgifta en konverterare som inte infoga ytterligare material som krävs för att hantera det. Det betyder ganska mycket varje katalysator på vägen, bortsett från sådana som är avsedda för äldre dieslar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68592.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.