Felsökning av en O2-sensor

Dator kontrollerade fordon använder syre sensorer för att tillåta datorer att trimma motorn för den mest effektiva driften och lägsta möjliga utsläpp. Volvo använde den första syresensorn på ett fordon under 1976. År 1981 blev syresensorerna universella i amerikanska bilar. När omborddiagnostik II, kom ett nytt format för elektronisk motorstyrning, online 1996, lagt de flesta fordon en andra sensor. Dubbelt avgassystem fordon har generellt fyra. En sensor är framför katalysatorn, eller uppströms, och en bakom, eller nedströms. Dåligt fungerande syresensorer kan orsaka en motor för att köra grov och ineffektivt, vilket får dem att bränna mera bränsle och förorena mer. Saker du behöver
OBD II kod Listing scanner
av OBD II koder
grafer mätare eller oscilloskop
Visa fler instruktioner
1

se om kontrollen motorn lyser på instrumentbrädan. Kontrollera motorn ljus indikerar att det finns ett problem med datorn kontroller av fordonet. Om ljuset är på, plugga diagnoskabeln av ett felsökningsverktyg i diagnosuttaget i fordonet. Du kommer vanligtvis hittar detta under instrumentbrädan, nära till rattstången. Följ Scan Tool anvisningar om hur man läser de koder som motorn datorn har lagrat. Om någon av dessa koder beskriver ett fel syresensor, har du problem i syresensorn kretsen.
2

Koppla en syresensor från ledningsnätet. Anslut två av ledningarna från en kanal av oscilloskop eller grafritande mätaren till syresensorn ledningar. Starta motorn och låt den värma upp, sensorn fungerar inte vid sin normala spänningar tills temperaturen nått 600 grader Fahrenheit. Mätaren eller omfattning visar spänningarna mätas över tiden, och grafer dem.
3

Titta på grafritande om omfattningen eller grafritande mätaren. Du bör se ett vågmönster, flytta upp från ca 0,2 volt till 0,9 volt, och tillbaka ner till 0,2 volt med ett jämnt mönster, eller vågform. Om du ser mönstret förändras radikalt och inte på ett enhetligt sätt, eller om spänningen plötsligt faller till 0 volt, är det ett tecken på en misslyckad syresensor. Det är möjligt för en syresensor att springa tillräckligt långt utanför området för att orsaka problem, och ändå inte utlösa ljuset kontrollera motorn.
4

Upprepa omfattning eller grafritande mätare kontrollera för varje sensor. Om alla sensorerna testar normal, kontrollera ledningarna från kontakten till den elektroniska styrenheten för pauser eller shorts. Du kan göra samma test med omfattningen eller grafritande mätare där trådarna anslutas till motorns dator. Om sensorn testad OK vid sin kontakt, men inte vid motorns dator, det finns förmodligen en kabeldragning bekymmer.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/65715.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.