Skivbromsrotorn specifikation

fyra hjul skivbromsar har blivit allt vanligare i fordon på grund av deras ökade bromskraft. Skivbromsar är ett pålitligt system, men fortfarande behöver rutinmässigt underhåll. Förutom att byta ut bromsbeläggen som de bär, måste en tekniker göra säkert att bromsen rotorer är inom vissa normer för att stoppa fordon som används i ett smidigt och tillförlitligt sätt. Några viktiga mätningar måste göras och jämföras med tillverkarens tillåtna specifikationer. Tjocklek

En broms rotor har en viss minsta tjocklek. Bromsrotorn måste mäta tjockare än tillverkarens minsta eller kassera tjocklek efter teknikern har avslutat resurfacing rotorer. Normal bromsverkan kan orsaka slitage av rotorn ytor. Scoring eller korrosion kan påverka tjockleken också, eftersom mer metallen kan behöva tas bort från rotorn för att åstadkomma en lämplig bromsyta. En tekniker mäter tjockleken bromsrotorn med en mikrometer i antingen tusendelar av en tum eller hundradels millimeter. Vanligtvis minsta rotorn tjocklek är stämplat på bromsrotorn för enkel referens. Om rotorn är för tunn, kommer det försvinna inte värme på rätt sätt och vara mer benägna att slå sig.
Parallellism

bromsrotor består av två broms kontaktytor som måste vara parallella med varandra, annars bromsarna kommer pulsera när de tillämpas. För att en tekniker för att bestämma om ytorna är parallella, måste han ta fyra mätningar av rotorns tjocklek över 180 grader, eller hälften av ytan av rotorn. Om mätningarna inte är lika, kommer rotorn måste maskinbearbetas för att återställa de parallella ytorna. Teknikern kommer att bearbeta rotorn på en svarv som är utformad för att exakt avlägsna material för att producera två släta ytor som är parallella med varandra och med navet-monteringsytan. Problemet med tjockleksvariation är att för mycket material kan behöva tas bort för att skapa dessa ytor, lämnar rotorerna under minsta tjocklek och därmed obrukbar.
Lateral Rundgång

bromsrotorn fäster till navet av fordonet. Om rotorn är inom specifikationerna, kommer rotorn att snurra sant utan wobbling utanför ett imaginärt plan dras genom navet och parallellt därmed. Om den gör vingla, kan rotorn antingen måste bearbetas eller bytas ut. Problemet kan också vara att rotorn inte är fastsatt i navet av fordonet helt, eller skräp eller korrosion kan vara mellan navet och rotorn, vilket orsakar detta kast. En tekniker kommer att korrigera avvikelse genom att helt rengöra ytorna där navet och rotor möts. Rotorn kan också behöva ny yta eller bytas ut. Resurfacing rotorn med en speciell på bilen bromsen kan matcha navet och rotorn att återställa att sann rotation inom planet. Lateral runout mäts med en speciell typ av mikrometer kallas en mätklocka som är fastspänd på en fast del av fordonet. Teknikern snurrar rotorn på navet och mäter hur långt utanför den platt plan rotorn resor.
Spårdjupet

broms rotorer kan utveckla spår i sina ytor som en del av normal broms slitage. En tekniker mäter dessa spår med hjälp av en mikrometer, som de sätter in i spåret. Då den normala plana ytan tjockleken mätes. Det mindre antalet subtraheras bilda den större, avslöjar spårdjupet. Generellt, om spåren är djupare än 0,1 mm, skall rotorn bytas ut.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/66550.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.