Vad är en PCM i motorn?

Även bilar och lastbilar är vanligtvis betraktas som enbart mekaniska anordningar, de har också många olika elektroniska delar som liknar en personlig dator mer än ett fordon. Nästan varje fordon som tillverkats från början av 1990-talet och framåt innehåller en liten komponent som kallas en drivlina kontroll modul (PCM) som elektroniskt styr delar och körs diagnostiska tester. Funktion

Ett drivlinan styrmodul är ett tryckt kretskort dator inrymt i en tunga fall som kan motstå extrema temperaturer som normalt upplevs inuti ett fordons motor. Modulen sänder ständigt elektroniska signaler till alla de olika komponenterna i motorn, och testar temperaturen och luftflödet runt dem, för att kontrollera om status för deras verksamhet. När en komponent inte fungerar, vänder modulen på "check engine ljus" på bilens instrumentbräda.
Funktioner

styrenheten undersöker kamaxel, kylvätska nivåer, vevaxel, tändning och ventiltider, luftintag och komponenterna turboladdare i en bil. Det reglerar automatiskt förhållandet mellan luft och bränsle som används i motorn och styr tomgång så att fordonet fungerar på topp prestanda. Modulen arbetar också i kombination med katalysatorn för att minska mängden föroreningar som utvisas med motorns avgaser och bibehåller fordonets hastighet när "farthållare"-funktionen är påslagen.

Fördelar

Alla drivlinan styrenheter generera en specifik diagnostisk kod baserad på fordonet komponenten som inte fungerar som sedan kan läsas av ett elektroniskt diagnosverktyg som används av mekaniker. Läsa koden gör diagnostisera ett fordons problem mycket lättare än trial and error utbyte av delar. Som en extra förmån vissa moduler kan omprogrammeras när nya komponenter läggs för att maximera effektivitet eller ge prestandaförbättringar.
Typer

olika märken och modeller av bilar som produceras under olika år kan ha skilda typer av kontakter för att ansluta till en diagnostisk läsning verktyg, även om kontakterna är nästan alltid finns på samma plats under instrumentbrädan på förarsidan. Varje modell av drivlinan styrmodulen kommer också att ha en annan mängd minne för att lagra tidigare diagnostiska koder innan gamla raderas för att göra plats för nya.
Överväganden

I kalla temperaturer, exekverar drivlinan styrmodulen en förutbestämd uppsättning grundläggande instruktioner tills motorn höjer till sin normala temperatur, vid vilken punkt modulen sedan växlar tillbaka till normal drift. Modulen kan inte heller fungera när batteriet kopplas bort och alla koder raderas från minnet om batteriet fortfarande är frånkopplad i mer än 10 minuter. En modul inte har en kod för att indikera när den upplever ett problem, så den bästa indikatorn på en modul misslyckas är om det börjar att producera koder för komponenter som inte fungerar.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/63885.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.