Om Takluckor

En taklucka är en typ av bil fönster som ligger på toppen av hytten. De har förmågan att öppnas och kan drivas mekaniskt eller manuellt. Soltak levereras som standard i flera bilmodeller från tillverkare som Hyundai, Volvo, och Honda, men finns som uppgraderade valfria funktioner i modeller från Jaguar, Chevrolet och Toyota. Soltak är inte normalt återfinns på skåpbilar, minibussar, eller pick-up lastbilar. Historia

Begreppet en taklucka föddes ur taket munstycken placerade på hästdragna scenen tränare. Den första takluckan krediteras den tyska biltillverkaren, Webasto, som producerade den första ventilerade hyttaket 1930. Kallas en "pop-up", var en takpanel öppnas manuellt upp till tre inches för att få frisk luft i kabinen. I början av 1960, uppdaterad Webasto sin populära vent funktion och gjorde panelen klar och kunna vara helt infälld över toppen av taket via en elektronisk styrning. En inbyggd taklucka systemet, där takluckan panelen dras in i utrymmet mellan tak och inredning i hytten, introducerades på marknaden tio år senare av den amerikanska Taklucka Company.
Typer

Taklucka teknik och design har utökats markant sedan Webasto tidiga konstruktioner, och nu många soltak kan både dras in helt och luta för att ge ett utlopp. Denna gemensamma stil, kallad en "spoiler", har varit populärt på Honda och Saturnus bilmodeller sedan början av 1990-talet. Deras dimensioner tenderar att vara något mindre än en traditionell takluckan. Spoilers tar inte upp någon plats i förarutrymmet eftersom de dras upp och över taket, vilket gör dem till ett populärt val i kupéer och andra mindre bilar som inte har råd att förlora utrymme med ett inbyggt system. De är elektriskt styrd. Under senare år
Identification

, har det stora soltaket systemet blivit populär bland stora lyxiga bilar som Cadillac SRX. Panorama soltak är överdimensionerade ogenomskinliga takpaneler som sträcker sig över framsätena och baksätena. Vissa bilmodeller använder bara en panoramautsikt panel, som Ford Flex, medan vissa använder två eller tre för att göra hela taket öppet, liksom Pontiac G6. På grund av sin storlek, har dessa paneler inte helt öppna eller dra tillbaka, även om många införliva spoiler-tilt aspekter i sin design för att tillåta viss ventilation.
Överväganden

taklucka genre sträcker att inkludera icke-glas alternativ också. Den "trasa topp," eller vikning taklucka, är en vinyl-panel som täcker en del av taket och fälls ner som en cabriolet för att öppna hytten. Rag toppar ursprung i europeisk bildesign under 1970-talet, och exemplifieras mest igenkännlig i 1976 Volkswagen Beetle design. De vaxade av popularitet under slutet av 1980 och 1990 är dock nu förnyas genom populära amerikanska bilar som Jeep Liberty.
Fördelar

Takluckor kan vara läggas till de flesta bilmodeller postproduktion genom eftermarknaden kropp arbete. Även anpassat arbete kan göras för att införliva någon typ av taklucka på en bil, är den minst invasiva och mest populära postproduktion stil spoilern, eftersom den inte kräver hela taket av hytten som ska ändras.

Addera .from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/sunroofs/97966.html

Previous:
Next:

sunroofs

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.