Svenska Bil >> bränslen >> alternativa bränslen >> Content

Alternativa typer av bränslen

Bränslen som är tillverkade från andra källor än olja anses alternativa bränslen. Dessa bränslen är mindre skadliga för miljön eftersom de inte släpper samma nivåer av giftiga kemikalier i atmosfären som konventionella bränslen. Däremot kan de flesta alternativa bränslen konkurrerar inte med bränsleeffektivitet och motorstyrka från konventionella bränslen. Biodiesel

Biodiesel är en biologiskt nedbrytbar, giftfri bränsle som kan tillverkas av vegetabilisk olja, animaliskt fett eller matolja. Biodiesel kombineras med diesel för att göra den lämplig för användning i moderna dieselmotorer. Den annorlunda blandar former av biodiesel inkluderar: B100 (100 procent biodiesel), B20, B5 och B2. De flesta moderna dieselmotorer kan utnyttja B2 och B5, högre inblandning kan skada motorn. I förenta staters, var det genomsnittliga priset för en gallon biodiesel (B2 till B5) $ 2,69 i juli 2009, jämfört med $ 2,54 för en liter diesel.
Etanol
< p> Etanol (även kallad sprit) tillverkas av stärkelse grödor (t.ex. majs), biomassa och råmaterial. De olika blandningar av etanol och bensin är E10, eller "gasohol" (10 procent etanol), och E85. Bensinmotorer kan köras på E10, medan E85 kan användas endast i speciella flexibla-fuel fordon. I förenta staters, var det genomsnittliga priset för en gallon E85 $ 2,13 i juli 2009, jämfört med $ 2.44 en gallon bensin.
Gasformiga bränslen

De vanligaste alternativa bränslen såsom komprimerad naturgas (CNG), gasol (LPG) eller propan, och flytande naturgas (LNG). LPG är inte en "riktig" alternativt bränsle eftersom den är tillverkad av petroleum. LNG är inte så lätt tillgänglig som gasol eller CNG på grund av problem med lagring och transport. CNG är mycket populärt eftersom det är det billigaste alternativet bränslet. I förenta staters, var det genomsnittliga priset på motsvarande en liter CNG $ 1,73 i juli 2009.
Hydrogen

Vätgas är den i särklass "mest alternativet" bränsle eftersom tillverkningsprocessen är fri från farliga utsläpp. Det enda som avges av en vätgasdrivna motor är vatten. Vätgas kan produceras från flera olika källor, bland annat naturgas och vatten. Det finns dock inga kommersiellt tillgängliga fordon som drivs med vätgas, eftersom de svårigheter kring tillverkning och lagring gör det en mycket dyr bränsle för fordon.
Andra bränslen

Metanol ( träsprit) användes som bränsle i 1990-talet, men det visade sig vara alltför frätande på motorer. Hybridbilar (de som körs på både el och konventionella bränslen) finns tillgängliga, samt ett antal lågemissionsbränslen är under utveckling, såsom Ultra-låg svavelhalt (ULSD), P-serien (en blandning av metyltetrahydrofuran, etanol och tyngre alkaner), Hydrering-härledda förnybar diesel (HDRD), Fischer-Tropsch-diesel, biogas och biobutanol.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/fuels/alternative-fuels/134089.html

Previous:
Next:

alternativa bränslen

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.