Svenska Bil >> Driving Safety >> Driving Tips >> Content

Hur kör du en fem hastighet?

Fem sändningar växlad manuell blev vanligare under 1980-talet i motsats till grundläggande fyra växlade. Ford, till exempel, först erbjöd en fem överföringshastighet handbok på Fox kropp Mustang 1983. Eftersom femte är en cruising redskap, avsedda för användning på motorvägshastigheter, lära sig att köra en fem hastighet vanligtvis innebär praxis i de fyra lägre växlarna. Den största utmaningen är att lära sig växla upp och ner samtidigt balansera kopplingen, bromsen och gaspedalen. Instruktioner
1 att köra en fem växlad bil, memorera växelmönstret innan du startar motorn.

i parkeringsbromsen på bilen. Manuellt växlade bilar har inte en parkeringsplats växel och kommer att rulla i friläge. Det är bäst att träna medan parkerad på en plan yta. Lägg höger hand på växelspaken. Om det bara rör sig horisontellt, till vänster eller höger, är bilen i friläge.
2

Sätt din vänstra fot på pedalen till vänster om bromsen. Detta är kopplingen. Tryck den hela vägen till golvet och öva på att flytta skift med din högra hand. Med kopplingen nedtryckt, kan du lätt flytta genom de hastigheter. De flesta stick skift har skiftet mönster tryckt på toppen.
3

Öva växling. Håll kopplingen nedtryckt mot golvet och flytta skift genom växlarna från första till femte och sedan ner igen. När du kör, kommer du att gå upp och ner växlarna i följd, släppa kopplingen varje gång du skiftar, men för nu fokusera på att lära sig mönstret av kugghjulen. Hitta den plats som R på skiftet. Detta är omvänd, vilket normalt kräver en extra joggingtur på sidan eller baksidan för att göra det mindre troligt att du kommer att ställa bilen i backen av misstag.
4

tillbaka övergången till neutral och lyft foten från kopplingspedalen. Starta motorn. Motorn kommer också att börja i första växeln med kopplingen nedtryckt, men du kan prova det senare efter att du lär dig att balansera kopplingen och gaspedalen.
5

Tryck kopplingen hela vägen till golvet och håll det där som du trycker på skift i första växeln med höger hand. Sakta släppte ut kopplingen med din vänstra fot som du ger bilen en del gas genom att trycka ned gaspedalen med din högra fot. Lossa parkeringsbromsen. Oroa dig inte om bilen rycker och motorn dör på dina första försök. Det är allt en fråga om balans. När du börjar att gå framåt, måste du trycka ner kopplingen varje gång du skiftar eller om du bromsar till ett plötsligt stopp.
6

Trampa ner kopplingen, växling till tvåan och lätta på kopplingen . Den 2006 Ford Mustang bruksanvisning rekommenderar växling från första till andra växeln vid omkring 11 mph, men detta varierar från bil till bil. Växla in tredje växeln vid ungefär 19 mph. Lyssna efter förändringar i motorns ljud och titta på din varvräknare om du har en att avgöra när att flytta. Ägarmanualer innehåller ofta listor över rekommenderade hastigheter för växling.
7

Shift så smidigt som möjligt. Ford rekommenderar skifta en Mustang i fjärde växeln på 30 mph. Fjärde hastigheten oftast är din högsta växeln för stadskörning.
8

nedväxling när du behöver sakta ner eller du kommer att avstanna. Det går inte att flytta, uppåt eller nedåt, utan att först att kopplingspedalen trycks hela vägen till golvet. Detta frikopplar växlarna och låter dig flytta från en växel till en annan. När bilen saktar, fortsätta att växla ned för att komma till ett mjukt stopp. Du kan också komma till ett stopp genom att trampa på bromsen, men du måste också trycka på kopplingen eller motorn kommer att rycka och dö. Om du stoppar i trafik, ställa bilen i friläge tills du är redo att gå vidare för att spara slitage på kopplingen. Håll inte foten på kopplingspedalen under körning. Bara pressa det medan du flytta eller stanna.
9

Skift i femte hastighet när du når ca 45-50 mph på motorvägen. När du är i högsta växeln, kan du ställa in farthållaren om din bil har det och kryssning på motorvägshastigheter tills du behöver växla ner igen för att bromsa eller stoppa.
10

i parkeringsbromsen på en fem hastighet när du parkera bilen och lämna den förskjutning i första växeln.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/driving-safety/driving-tips/149033.html

Previous:
Next:

Driving Tips

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.