En Drivaxel Vs. En kedja

De flesta motorcyklar och fyrhjulingar förlita sig på antingen en kedja-typ slutväxeln eller en axel enhet för att överföra kraften från motorn till bakhjulet. Även om båda systemen arbetar mot samma mål, har var och en sin egen uppsättning av fördelar och nackdelar som måste beaktas när man köper en ny motorcykel eller ATV. Att förstå hur varje system fungerar kan hjälpa dig att göra det bästa beslutet. Kedjedriven slutväxeln Operation

Chain enheter är de vanligaste sett slutväxlar på de flesta motorcyklar och erbjuda en högre verkningsgrad än en axel driven systemet. En kedjedrift drivs av ett par kedjehjul, ett litet drev är fastsatt i motorns växellådans utgående axel med en större drev monterad längs bakhjulet. Kedjan dras som varven framdrev, vrida bakhjulet drevet i processen. Medan vissa äldre motorcyklar helt inkapslad sina kedjor i ett skyddande kedjeskydd, moderna motorcyklar lämnar de exponerade kedjor, utom för en liten övre vakt tänkt att skydda föraren.
Shaft-Driven Slutväxel Operation

kardandrivning bygger på en växel kopplad till växellådans utgående axel att vända en sekund, splines kugghjul fäst i änden av drivaxeln. Den motsatta änden av drivaxeln är också splines och infogar i en andra växellåda som driver bakhjulet. Ett krondrev inom växellådan vrids av drivaxeln, svarvning bakhjulet i processen. Till skillnad från en kedjedriven systemet är hela drivaxeln dolt i motorcykelns bakre svingarmen. Gummistövlar används för att täta eventuella öppningar mellan växellådor och drivaxeln om drivaxeln måste avslöjas. Både axel
Fördelar och nackdelar

och kedje-enheter utföra sitt jobb för framdrivning motorcykeln eller ATV lika bra. Men användningen av en kedja erbjuder större flexibilitet i motorcykelns totala slutliga utväxling, vilket påverkar prestandan. Ändra antalet tänder på dreven via utbyte kommer att drastiskt förändra motorcykelns acceleration och marschfart för att kompensera för att ändra körförhållanden. Detta är mycket fördelaktigt för konkurrenskraftig ridning, men kedjan måste smörjas kontinuerligt och hållas tätt att förhindra för tidig kedjan misslyckande. Shaft-enheter kräver väldigt lite underhåll och kan ge en bekymmersfri lösning för motorcyklister som är mindre än mekaniskt benägna. På grund av sin konstruktion, axel-minnen är ganska tålig, men är mer komplicerade att reparera. Dessutom axeldrivna motorcyklar är benägna att axel-stöttning, ett tillstånd som lyfter motorcykeln uppåt under acceleration och kan orsaka instabilitet, särskilt vid acceleration ut ur en sväng.
Fattar beslutet

axeldriven motorcyklar är pålitlig och kräver väldigt lite underhåll, vilket gör dem ett bra val för en daglig pendlare, långväga tourer eller som ett nyttofordon för fältarbete. Omvänt, medan kedjetransmissioner är lite mer arbetskrävande, de är mångsidig nog att användas för nästan alla tillfällen. Racing maskiner kan få allvarliga fördelar på banan genom att helt enkelt byta kedjehjul. Men fördelarna kan också kännas på vägen. I de flesta fall, lagt till en extra tand på framdrevet kan sänka varvtalet vid marschfart, minskar vibrationer och ökad förarkomfort. Ytterst avgöra vilken typ av motorcykel och slutväxel är rätt för dig beror till stor del på vilken typ av ridning du föredrar. Testa köra motorcykel innan du gör ditt beslut kan vara tillräckligt för att hjälpa till att bana väg.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/111585.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.