Justera en motorcykel bakaxel

kedjedriven motorcyklar och fyrhjulingar förlita sig på en re-positionerbar bakaxel för att möjliggöra justeringar i kedjans spänning. Axeln avgör också anpassningen av bakhjulet, en viktig faktor i motorcykelns förmåga att färdas säkert i en rak linje. I de flesta fall kan bakaxelns position justeras med hjälp av gängade justerare vid ändarna av svingarmen är gaffel-liknande ben. En uppsättning skåror tryckt på svingarmen benen hjälpa anpassa bakhjulet med framhjulet. Syftet med en axel justering

re-positionerbar bakaxeln garanterar motorcykelns kedjan hålls vid en viss spänning punkt. Under normal drift, är kedjan under enorm press som långsamt drar kedjelänkarna längre ifrån varandra, så att kedjan sträckas. Om den lämnas att sträcka för långt ut ur sitt specificerade intervall, kan kedjan glida av motorcykelns kedjehjul. Detta resulterar ofta i brutna drevkuggar och kan även knäcka motorns vevhus. Flytta bakaxeln tillbaka håller kedjan spänd eftersom det sträcker.
Bak Hjulinställning

bakaxeln på de flesta motorcyklar är monterad på ändarna av svingarmen, gaffeln-liknande struktur som stödjer bakhjulet och fjädring. En uppsättning bultar används för att skjuta eller dra bakaxeln efter behov. Eftersom varje justerbulten sig vänder, kan bakaxeln och hjulet vara dåligt med framhjulet. Detta kan förhindra att motorcykeln från att resa säkert i en rak linje. Ett dåligt bakhjulet kan skapa farliga styrande frågor som kräver mer styrkraft i en riktning och leda till att motorcykeln faller mot den andra riktningen. För att underlätta justeringen, en uppsättning skåror hjulinställning märkta i båda swingarms linje med skårorna i bakaxeln hubbar. Om axeln och bakhjulet lutar mot en sida av motorcykeln och inte jämnt linje, avslutar axeln pekar på olika spår.
Förstå kedjespänning

Bakaxeln roll i att hålla kedjan i en viss spänning är uppfyllt genom att röra axeln framåt eller bakåt, vilket båda dreven närmare eller dra isär dem. De flesta motorcyklar möjliggöra för 1 till 1 1/2 inches av slack i kedjan, mätt genom att trycka uppåt på mittpunkten av kedjans nedre del. Om slack reduceras, den åtdragna kedjan kan klippa av dreven upprepade tänder och är mer sannolikt att knäppa. På samma sätt kan en överdriven mängd slack tillåter kedjan att glida av kedjehjulen helt.
Justeringsprocedurer

Justeringar av bakaxeln måste utföras med full vikt på motorcykeln jämnt placerade på båda hjulen, vilket säkerställer rätt mängd spänning läggs på kedjan. Ställ motorcykeln på ett framhjul chock eller ha en assistent hålla den upprätt utanför sin kick stand. Ta bort saxpinnen från änden av axeln, om någon, och sedan lossa den bakre axelmuttern med en lämplig storlek uttag. Använd en breaker bar för att ge ytterligare hävstångseffekt på axeln mutter, om det behövs. Lossa kedjan muttrarna justeringsanordningen lås placerade vid båda ändarna av svingarmen med en skruvnyckel. Vrid justeringsskruvarna medurs för att dra axeln bakåt och spänn kedjan, eller moturs för att lossa kedjan och skjut axeln framåt. Kontrollera spänningen av kedjan ofta genom att trycka på mitten av kedjans bottensträngen uppåt. När kedjan är tillräckligt lång för att flytta inom 1 till 1/2 inches, bekräftar axeln jämnt linje med svingarmen s polariseringsspåren. Om axeln är dåligt, justera sidan av axeln som är närmast motorcykeln tills båda sidor om axeln är i linje med motsvarande hack. Justera kedjespänningen vid behov, dra åt muttrarna justeringsfötter lås och bakaxeln mutter.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/111586.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.