Svenska Bil >> Auto Repair >> Allmänt Auto Repair >> Content

Vilka är farorna med radiatorer?

Andra än sådana med luftkylda motorer, alla bilar har radiatorer av något slag. Även om dessa viktiga värmeväxlare är i allmänhet väl konstruerad, ska den aldrig glömma att de ofta innehåller kokande, giftig vätska under extrem press. Dessutom har många radiatorer innehåller också en integrerad svalare transmissionsolja, vars innehåll kan vara en fara i sig. Fluid Burns

Den mest uppenbara risker i samband med radiatorer är vätskan brinna. Eftersom kylaren är en del av ett slutet kylsystem, som innehåller vätska som regelbundet upphettas förbi kokpunkten för vatten, inre tryck tenderar att vara mycket stor. Fluiden i kylaren hålls ur kokande av systemets tryck och plötsligt avlasta detta tryck kommer att leda till en plötslig och explosiva expansionen av ånga som finns i vätskan. Detta kommer att orsaka det kokande vattnet att spruta uppåt i en jet-liknande stream, skållning vad det berör.

Ett sjukhus som bidrar till "Journal of Health and Rehabilitation" rapporterade att inom ett år, hade det sett 86 patienter lider av brännskador i samband med kylarvätska. De flesta brännskador var på huvudet och halsen och var resultatet av att öppna en radiatorns locket innan fluiden hade svalnat.
Toxic förgiftar

Antifreeze innehåller en förening som kallas etylen glykol, som fungerar som ett smörjmedel och anti-frysning agent. Denna organiska molekylära förening är mycket giftig och kan intas som en bieffekt av att besprutas med varm kylvätska. Tyvärr har några som har förtidigt öppnat kylarlock och har överlevt de efterföljande 2: a gradens brännskador dog av njursvikt på grund av frostskyddsmedel förgiftning.

En sida risk för radiatorer är inte till människor, men husdjur. Etylenglykol är kemiskt liknar socker och har en söt smak som djuren inte kan motstå. Av udda notera är att en av de motgift mot frostskyddsmedel förgiftning är etanol, vilka kan levereras antingen intravenöst eller genom att snabbt intag av gin, vodka, whisky eller hembränt. Oral tillförsel är långt mindre säker än intravenös tillförsel och bör endast övervägas första hjälpen tills medicinsk hjälp anländer.
Oljebrand

En av de mindre kända faror av radiatorer är oljan elden. Kylvätska radiatorer hysa ofta en sekundär radiator för transmissionsolja. Om kylsystemet externt spränger av någon anledning, kan det spraya tunna och lättantändlig transmissionsolja på varma motordelar. Transmissionsolja kommer nästan omedelbart antändas om det kommer i kontakt med ett avgasgrenrör eller katalysatorn.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/general-auto-repair/71629.html

Previous:
Next:

Allmänt Auto Repair

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.