Svenska Bil >> Auto Repair >> avgassystem >> Content

Varför behöver du ett Katalysator?

Praktiskt taget varje bil som säljs i USA sedan mitten av 1970-talet har utrustats med en katalysator. Dessa delar av avgassystemet minska mängden skadliga gaser som släpps ut i atmosfären som biprodukt av en förbränningsmotor. Vissa säger att en bils prestanda kommer att förbättras efter katten (som de ibland kallas) tas bort, men grunden för detta påstående inte backas upp av någon myndighet. Här är varför du behöver en katalysator på din bil.
Bilar bidrar till smog
Fakta

Katalysatorer krävs utrustning för all gas-och dieseldrivna bilar på vägarna idag. Du kan inte köpa en bil som inte har en. Ta bort katalysatorn från bilen är i strid med federalt uppdrag Clean Air Act, och kan också vara i strid med statliga regler samt. Om du tar bort katten, kommer du att misslyckas utsläppsprovningen när din bil är nästa inspekteras. Om du kör en bil som har ombord diagnostik, ta bort omvandlaren kommer att orsaka din "Check Engine" lampan tänds.
Funktion

katalytiska omvandlare avlägsnar kolväten (oförbränt bränsle), kolmonoxid (CO) och kväveoxider (NOX) från avgaserna innan den når ljuddämparen. Det finns två huvudsakliga typer av katalysatorer: tvåvägs och trevägs. Två sätt omvandlare, som var de första att tas i allmänt bruk, ta bara de kolväten och CO
Hur de fungerar

Katalysatorer huvudsak bara bränna återstående kolväten, CO och NOx att skapa ofarliga CO2, vatten och kväve. När temperaturerna strategi 1400 ° Fahrenheit katalysatorn finns inuti omvandlaren (vanligen platina, rodium och /eller palladium) hjälper oxidation av avgaserna utan att genomgå någon kemisk förändring i sig. Addera Betydelse

Clean Air Act från 1970 antogs för att förhindra de farliga utsläppen från förbränning av fossila bränslen från att bli ett allvarligt hot mot livskvaliteten i det här landet. Kolväteutsläpp kan bidra till många sjukdomar, inklusive irritation i halsen, lungorna och ögonen. Kväveoxider är en del av smog och de producerar ozon, vilket är en illaluktande irriterande på ögon och andningsorgan. Kolmonoxid är extremt giftigt och kan orsaka dödsfall vid inandning i stora koncentrationer.
Historia

Efter en katalytisk ljuddämpare som utvecklades i slutet lidit femtiotalet fel på grund av bly tillsatser i bensinen, var de första katalysatorer skapad 1975 av John Mooney och Carl Keith. Dessa var två-vägs-omvandlare, och det var inte förrän 1981 som de tre-vägs katalysator infördes.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/exhaust-systems/70321.html

Previous:
Next:

avgassystem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.