Svenska Bil >> Auto Repair >> avgassystem >> Content

Vilka är tecknen på att du behöver en O2-sensor?

Syresensorn (er) i ett fordon, enkelt uttryckt, är smarta enheter som övervakar mängden föroreningar fordonet skingrar från avgassystemet. Även om funktionen av syresensorn går långt utöver denna förenklade definition, är dess huvudsakliga syfte att bevaka och kommunicera sin information till datorsystemet i en bil. När en lambdasond misslyckas kan din bil har uppenbara biverkningar såsom förlust av makt och minskad bränsleförbrukning. Detta är dock inte alltid fallet. Om en sensor går dåligt och det finns inga märkbara biverkningar, ignorera "kontrollera motorn" ljus kan vara skadligt för fordonet. Funktion

Syret sensorn är en liten fast enhet som är placerad i avgasströmmen från den brännbara motor i ett fordon. Dess syfte är att övervaka den brända bränsle för luft-förhållande, även känd som "lambda förhållandet." Det är en perfekt lambda förhållandet i avgaserna av det brännbara motorn och när den byter, är sensorn utförs och överför denna information till motorstyrningen dator via spänningssignaler. Mindre luft i lambda förhållandet kommer att skapa mer överblivna bränslet efter förbränning inträffar och detta kommer att resultera i en rik blandning. Mer överblivna bränslet kommer att skapa mer föroreningar till atmosfären och minskar bränsleeffektivitet av fordonet. Överskott syre och mindre bränsle skapar en mager blandning. Detta kommer att resultera i fler föroreningar kväveoxid och kan skada motorn eller andra dyra komponenter avgaser. I samtliga fall där en O2-sensor misslyckas i ett fordon, kommer motorstyrningen datorn detektera informationen eller brist på information som kommer från sensorn och utlösa "check engine" ljus för att lysa på instrumentpanelen för att varna föraren.


Historia

Professor Walter Nernst utvecklat en gastät keramisk elektrolyt som blev ledande vid temperaturer över 620 grader i 1899. Eftersom det var lite oro för dess användning då, var det ombyggda och sinnrikt modifierad under 1960 av Robert Bosch. När Naturvårdsverket i uppdrag strängare avgasutsläpp regler i 1970, var det lambdasonden eller syresensorn introduceras till brännbara motorerna för att övervaka utsläpp. Den första bilen att införa syresensorn var Volvo 240-modellen distribueras i Kalifornien år 1977, vilket också var utrustad med tre-vägs katalysator. Med början av 1980, de flesta alla fordon fick i uppdrag att ha katalysatorer och sensorer syre för att övervaka avgasutsläppen.
Typer
p Det finns en hel del olika typer av lambdasonden, men deras främsta mål är detsamma. Den första lambdasonden har utvecklats med en enda tråd (ej uppvärmd givare) som helt enkelt överförd spänning till motorstyrningen dator. Problemet var att det behövs för att nå en viss temperatur för att börja arbeta. Under tiden skulle det slösa bränsle och bidrar till ytterligare miljöförstöring. En tre och fyra ledare lambdasond utvecklades senare (uppvärmd sensor) som förde sensorn upp till en arbetstemperatur snabbare och därmed minskade utsläpp och ökad bränsleeffektivitet. De äldre enda tråd eller två-wire fordon kan ha bara haft en sensor för att övervaka, men numera finns det åtminstone två uppvärmda sensorer per fordon och i vissa fall så många som fyra, vilket gör att lokalisera den dåliga sensor (er) lite mer utmanande. Den äldre bilens sensor skulle placeras nära eller i grenröret (uppströms). Vissa bilar har därefter utvecklats med en efter katalysatorn för att övervaka avgaserna efter den filtrerades genom omvandlaren (nedströms). Om fordonet har delat cylindrar på motorn med dubbla grenröret och mer än en omvandlare, fler sensorer integrerade i avgassystemet för att övervaka varje bank och varje omvandlare.
Fördelar

Fördelarna med syresensorn är enkla. Den brännbara Motorn kommer att prestera bättre, kommer det att få bättre bränsleekonomi och skingra mindre föroreningar. Men om en dålig lambdasond inte är riktat, kan de långsiktiga effekterna av dess ineffektivitet orsaka kostsamma skador på motorn eller andra dyra komponenter avgaser. Minskningen i bränsleeffektivitet på årsbasis enbart skulle lätt betala för utbyte av mätare. Addera Identification

Placeringen av sensorn skruvas eller bultas in i avgassystemet , vanligen i eller i närheten av fördelaren, och som tidigare nämnts nära eller efter katalysatorn. En kabel och en kontakt fäst vid den yttre sidan av sensorn ansluts till en kabelstam att kommunicera via spänning till datorn och värme sensorn upp till arbetstemperaturen. För att hitta sensorerna, följ avgaskomponenter från katalysatorn fram till den främre avgasröret och du skulle märka små enheter skruvas direkt in i avgasrören med en tråd fäst vid dem.
Warning

Några skumma mekaniker och folk har upptäckt sätt att lura syresensorn eller helt enkelt rengöra sensorn för att spara pengar och inte behöva byta ut dem samtidigt som man försöker att passera en utsläppen inspektion. När du rengör en sensor kan ha en positiv resultat, kan det vara tillfällig. Tricking sensorn är meningslöst i det långa loppet. Den sak att tänka på när du byter syresensorn är att något annat kan ha orsakat det att misslyckas. Den mager eller fet blandning kommer från avgaserna har ingenting att göra med sensorn. Givaren övervakar helt enkelt det och informerar datorn, vilket sedan gör justeringar för att skapa den perfekta mixen. En motor som behöver en tune-up eller har en läcka i avgassystemet kan vara vanliga orsaker till skadliga syre sensorer och bara byta ut sensorn kan inte lösa det underliggande problemet.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/exhaust-systems/70281.html

Previous:
Next:

avgassystem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.