Hur man byter en fläktrem på en 1998 Mazda Protege

De 1998 Mazda Protege modell fordon kom utrustade med antingen en serpentin bälte eller en drivrem som driver kylfläkten. Den Serpentine belt är ett enda brett bälte som dirigeras runt alla remskivor motor tillbehör så att det enda bandet kan driva alla motor tillbehör samtidigt. En drivrem fungerar endast upp till tre motortillbehör på en gång. Den Serpentine belt för 1998 Protege spänns genom en fjäderbelastad spännare, och drivremmen spänns genom generatorns fäste eller spännhjulet. Saker du behöver
Ficklampa
1/2-tums enhet breaker bar
1/2-tums enhet socket uppsättning
1/2-tums spärrnyckel
Ny fläktrem

Visa fler instruktioner
Byta en Serpentine Belt på en 1998 Mazda Protege
1

Park 1998 Mazda Protege på ett plant underlag och stäng av motorn. Ställ in parkeringsbromsen och öppna huven. Lyft huven och vänta en timme eller två för motorn att svalna. Leta reda på ormliknande diagrammet bältesdragningen som är stämplat på toppen av plast fläktkåpa täcker kylaren. Den Serpentine belt routing diagram visar rätt routing för dragning av den nya remmen. Om diagrammet inte kan hittas, skriver du ned exakt dragning av bältet med en penna och ett anteckningsblock genom att titta på routing riktningen av den gamla remmen.
2

Shine en ficklampa på banden motor tillbehör på framsidan av motorn. Om bandet är en serpentin bälte, kommer det att vara en enda rem som driver styrservopump, kylfläkt /vattenpump, luftkonditionering kompressor och generator. Den enda remmen spänns till varje tillbehör remskiva med en fjäderbelastad spännare. Spännaren har en fjäderbelastad arm på ena änden och en remskiva på den andra änden. Sträckaren sitter under generatorn.
3

Hitta en sockel som är i samma storlek som bulten huvudet i mitten av spännaren. Sätt i kontakten tillsammans med en 1/2-tums enhet breaker bar på bulten huvudet i mitten av spännaren.
4

Vrid breaker bar moturs med ena handen tills remmen är löst nog för att ta bort från spännaren. Når ner med den andra handen och dra av remmen från spännaren. Släpp breaker bar tills spännaren dras tillbaka till sin ursprungliga stoppställe. Dra breaker bar och uttag av spännaren.
5

Dra ut bältet av de återstående skivorna. Skjut remmen runt varje fläktblad och ut ur motorutrymmet. Vrid vid behov varje fläktblad till toppen sida av motorn, för hand, för att göra det lättare att glida bältet runt varje fläktblad. Dra remmen ur motorn, och matcha det upp till den nya Serpentine belt att säkerställa att den nya remmen är rätt storlek.
6

Dra den nya remmen runt varje fläktblad och runt varje motor tillbehör remskiva med hjälp av serpentin bälte routing för anvisningar. Lämna spännarremskivan som sista trissan att dirigera remmen runt. Placera breaker bar och uttag tillbaka till spännarremskivan skruvskallen. Vrid brytaren bar moturs med ena handen tills det finns tillräckligt med utrymme för att glida bältet under spännaren. Skjut bältet under spännarremskivan med den andra handen och sakta släppa breaker bar. Som spännaren är tillbakadragande kommer spännarremskivan dra remmen till rätt spänning. Avlägsna breaker bar och uttag och inspektera den nya remmen så att den sitter inuti varje remskiva.
Byta en drivrem på en 1998 Mazda Protege
7

Inspektera bältet för att säkerställa att den leds runt kylfläkten /vattenpump remskiva, servostyrning remskiva och generatorns remskiva. Leta reda på remsträcksanordning för fläktremmen. Spännaren anordning för de 1998 bilar Protege modell med en drivrem är fäst till generatorn eller det är en justerbar spännhjulet. Båda typerna av spännare enheter lossa och dra åt på samma sätt.
8

Lossa de övre och nedre bultar med en spärr och ett uttag om spännaren enheten är ansluten till generatorn. Generatorn spännaren enhet är en glidfästet med en låsbult i mitten av fästet och en justerbar bult vid slutet av fästet. Lossa låsbulten i mitten av glidfästet med en spärr och ett uttag, och sedan slå den justerbara bulten i slutet av glidfästet moturs för att lossa spänningen från bandet. Om spännaren anordningen är en justerbar spännhjulet kommer tomgångsskivan har ett bulthuvud i centrum av remskivan och en justerbar bult vid toppen av remskivan. Lossa bulten i mitten av spännhjulet med en spärrhake och en sockel och vrid den justerbara bulten på toppen av spännhjulet moturs för att lossa spänningen från bandet.
9

Pull ut bältet från runt kylfläkten /vattenpump remskiva, servostyrning remskiva och generatorns remskiva. Dra ut bältet i motorrummet och anpassa den till den nya remmen för att säkerställa att det är rätt storlek.
10

Dra den nya remmen runt samma tre remskivorna. Spänn remmen genom att vrida den justerbara bulten sitter på generatorn eller på toppen av medurs spännhjulet tills bandet är tight. När bandet är tight, kontrollera spänningen på bandet med händerna. Skjut in på bandet med handen och gör en mental anteckning om hur mycket slack i bältet. Bältet får inte ha mer än en halv tum av slack som anses vara korrekt spänd. Spänn remmen så behövs, för att få en halv tum av slack i bältet. När remmen är rätt spänd, dra åt låsbulten på generatorn glidfästet och generatorns fästskruvar med Ratchet och uttag. Om spännaren är tomgångsskivan, dra åt skruven i mitten av spännhjulet.
11

Ta bort alla verktyg från insidan av motorrummet. Dra runt motorn och inspektera bältet medan motorn är igång för att säkerställa att bandet förblir sittande på remskivorna. Stäng av motorn och stäng huven.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/engine-cooling-systems/70166.html

Previous:
Next:

Engine Cooling Systems

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.