Vad orsakar ojämnt slitage Spark Plug?

Moderna tändstift är mer hållbara än de flesta tidigare konstruktioner. Tills nyligen, tändstift varade sällan längre än ett par tusen miles, och kedjor av tune-up butiker frodades genom att erbjuda denna viktiga tjänst. Tekniker och skarpsinniga hobby inspektera tändstiften att mäta motorn och tändningen villkor systemet. Utseendet på verksamheten slutet av varje tändstift kan ofta avslöja en diskrepans i just cylindern. De ledtrådar erbjudna av tillståndet och förslitning av plug elektroderna ofta att diagnostisera symtom från felaktig tändningen till dåliga körvanor. Noggrant läsa dina tändstift kan göra mer värdefull information än teblad eller läsare palm någonsin avslöjas. Slitage

Normalt slitage av ett tändstift uppvisas av en viss erosion av mittelektroden. De avkapade skuldror elektroden får avrundas, och sidan, eller marken, kan elektroden visa viss förlust av material också. Pluggen gapet vidgas med denna normal förlust av material, och motorns prestanda och bränsleekonomi lider. Uniform slitage på varje plugg kan helt enkelt ange behövs underhåll, men uttalad slitage av en enda plugg kan betyda en mager bränsleblandning i denna cylinder. Ett vakuum läckage kan misstänkas i sådana fall. I de fall där mittelektroden nötningsmönstret härmar kurvan av sidoelektroden, är materialförlust uppenbart. Denna ensidiga utarmning finns normalt i mindre motorer, på grund av de tyngre arbetsbelastning som de upplever.
Rinnande varmt

Ett tändstift som kör för varmt kan bära ojämnt och för tidigt. Överskottsvärme visas av elektroder med oregelbundna slitage mönster som är fria från aska eller andra avlagringar. Den vita isoleringen av elektroden kan även blåsor av den extrema värmen belastning. Sådana förhållanden noterades på samtliga tändstift kan indikera alltför tidigare tändning eller motorns kylsystem brister. En enda plugg lider detta symptom kan bero på ett vakuum läcka i denna cylinder. Ett vakuum läcka späder ut bränsleblandningen med mycket luft som ökar interna temperaturer och reducerar servicehissen av tändstiftet. En plugg med en svalare värme intervall kan lösa problemet, är en gång ordentlig tändning, bränsletillförsel och motorkylning bekräftad.
Knocks Hard
gnista

Engine Slå eller "ping" kan oftast höras inifrån kupén på ett fordon. Varje knock är faktiskt en för tidig detonation i en förbränningskammare. Spark knock kan orsakas av en defekt anordningar för utsläppskontroll, felaktig tändning, hög belastning motor och dålig bränslekvalitet. Tändstift som utsätts för detonationer uppvisar ofta sprickor i elektroden isolering. Inte bara olägligt explosion skada pluggen isoleringen, men kolvarna kan vara förstört av skräp eller hjärnskakning. Den mindre besvär av ned-växling lämpligt eller köpa kvalitet bränsle förbleknar i jämförelse med att hantera katastrofala motorbortfall.
Gap Index

Ojämn erosion kan elimineras genom modern tändstift mönster som innehåller flera jordelektroder eller överlägsna metallegeringar. Men maskinbyggare och entusiaster racing öva konsten att tändstiftet indexering för att hejda ensidigt slitage och att dra full nytta av cylinder design och tändning förmågor systemet. Pluggarna är installerade i cylinderhuvudet innan den är fäst på motorblocket. Detta möjliggör positionering av elektrodgapet för optimal förbränning och enhetlig slitage. Pluggarna shimsas att säkra justering och cylinderhuvudet är installerad. Trots bekostnad av premium, högpresterande tändstift, är de fortfarande ett lönsamt alternativ till sådana komplicerade förfaranden. Moderna bilmotorer njuta betydligt längre serviceintervall, men modifierad, eller på annat sätt petiga, kan motorerna nytta periodiska plug inspektioner, rengöring och justeringar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68697.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.