Felsökning av en 289 motor

Ford 289 motor var bland Fords mer populära små block motorer från 1960-talet tills den ersattes av 302 i 1968. Den 289 var utrustad på ett antal fordon, men är förmodligen mest förknippad med Mustang och Falcon. Den 289 presenterade en ganska enkel konstruktion, behåller nästan alla funktioner från föregångaren, den 260. Även en till synes oändligt antal orsaker kan spåras till ett visst symptom, kan orsaken till den stora majoriteten av problem som är förknippade med motorn spåras utan demontering av motorn. Saker du behöver
Batteripolen pensel
Voltmeter
startkablar
Wrench
Bränslefilter
Bladmått (högpresterande endast 289) katalog tändstiftsnyckel
Komprimering mätare
Visa fler instruktioner
Motorn startar inte
1

Inspektera tips av batterikablarna för korrosion. Batteri korrosion visas typiskt som ett vitt kritliknande pulver och kan förhindra batteriströmmen från att nå kablarna. Rengör batteripolerna och tips av kablarna med ett batteri terminal pensel om korrosion förekommer samtidigt bär tjocka handskar och skyddsglasögon.
2

Bifoga en voltmeter till batteriet. Mätaren ska indikera att batteriet har en avgift på mellan 12 och 14 volt. Om batteriet inte håller mellan 12 och 14 volt, ladda batteriet med startkablar anslutna till ett fungerande batteri. Byt ut batteriet om det inte hålla laddningen.
3

Kontrollera att batterikablarna är säkert med en skiftnyckel. Den negativa kabeln leder från batteriet till den sida av motorblocket. Den positiva kabeln ansluts till startmotorn solenoid. En kabel på den motsatta sidan av solenoiden fäster startmotorn.
4

Fäst ena änden av en jumper kabel till batteriets pluspol. Snabbt röra den motsatta änden av bygeln kabeln till den gängade stången på den sida av starter solenoid som ansluter solenoiden till startmotorn. Byt startmotorsolenoiden om startmotorn inte vända. Om startmotorn varv men motorn inte ersätter, startmotorn.
Engine ojämn tomgång och misständer
5

Byt bränslefiltret, eftersom det kan hindra ett tillräckligt utbud av bensin från att nå motorn. I bränslefiltret är den metall kapseln placerad på framsidan av förgasaren. Den bränsleledningen fäster på baksidan av filtret. Skruva loss filtret genom att vrida dess integrerade mutter i moturs riktning med en skiftnyckel.
6

Bestäm om ventilerna är rätt justerade. Två versioner av 289 producerades, standard 289 och den mycket sällsynta högpresterande 289. Standarden 289 var utrustad med hydrauliska ventillyftare, medan den högpresterande 289 var försedd med solida ventillyftare. Den standard 289 s lyftare måste justeras med motorn igång. Ta bort ventilkåpor och starta motorn. Vrid en mutter vipparm i moturs riktning med en skiftnyckel tills en tejpning ljud framställs, dra sedan åt muttern bara tills ljudet slutar. Slutligen, dra åt muttern ytterligare 3/4 av ett varv. Den högpresterande 289 s lyftare måste justeras med ett bladmått och med motorn avstängd. Avlägsna ventilkåpor och mäta avståndet mellan toppen av en ventil och att ventilens vipparm med bladmåttet. Avståndet måste vara 0,018 inches. Lossa eller dra åt muttern vipparmen att justera avståndet.
7

bort tändstiften från motorn med en tändstiftsnyckel. Sätt i en kompression gauge i någon tändstiftsöppningen på topplocket. Trampa gasen i golvet och stäng av motorn med tändningsnyckeln i några sekunder. Anteckna avläsningen av komprimering mätare och upprepa processen för de återstående öppningarna tändstift. Jämför resultaten. Om avläsningen är betydligt lägre på två intilliggande cylindrar än på de återstående cylindrarna kan huvudet packningen vara defekt. Om endast en behandling är betydligt lägre, kanske att cylindern har bränt ut ventiler eller slitna kolvringar. Starta motorn och låt den värmas
stor oljeförbrukning
8

upp. Observera om en blå-färgad rök kommer från avgasröret när motorn går på tomgång. Blue-färgad rök är en indikation på att kolvringarna har misslyckats. Olja passerar över ringarna och förbränning med bränslet i förbränningsrummet.
9

Starta motorn och låt den värmas upp. Dra avluftningshuven bort av toppen av varje ventilkåpan. Observera om rök flyr från öppningarna avluftningshuven på ventilen omslag. Om röken är närvarande, är ventilstyrningar och /eller ventilskaftstätningar troligen sliten.
10

Starta motorn och låt den värmas, sedan stänga av motorn. Inspektera botten av motor för ett oljeläckage. Var särskilt uppmärksam på toppen av oljetråget och botten kamkedjan lock, vilket tyder på en blåst packning. Om det finns en läcka på baksidan av motorn, där oljetråget uppfyller motorn kan den bakre huvud oljetätningen vara defekt. Slutligen, kontrollera tätheten runt oljefiltret, vilket indikerade att filtret kan vara lös. Var noga med att inte dra åt filtret, eftersom det endast bör handkraft.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/67741.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.