Hur påverkar förtändning ha på en motor?

Även på sin bästa dag, är din motor hela tiden flirta med katastrof, balansera hastigheten på brandspridning och kolvens rörelse med nanosekund precision för att utvinna energi från bensin utan självuppoffrande. Förtändning är en av ett par sätt denna process kan gå fel, ofta med katastrofala resultat. Detonation vs förtändning

Detonation och förtändning är båda typerna av onormal förbränning men är mycket olika i fråga om orsak och konsekvens. Under normala förhållanden, luft-och bränsleblandningen, komprimeras av stigande kolv och antänds av tändstiftet - skulle avancera från tändstiftet i ett jämnt brinnande bubbla. Detonation - aka "knock" eller "ping" - händer efter att pluggen antänder blandningen, när en snabb stegring i cylindertrycket orsakar viss del av blandningen utanför "bubbla" att spränga. Förtändning händer när blandningen antänds innan kontakten slocknar.
Omedelbara konsekvenser

förtändning är en smygande odjur, som skiljer sig från detonation främst i att det oftast ger inget buller och skadar motorn innan du har en chans att reagera på det. Förtändning börjar vanligtvis precis efter starterna kompressionsslaget, vilket innebär att kolven slutar upp att försöka komprimera bensin redan brinner vid 400-plus grader. Denna komprimering orsakar en massiv spik i kammaren temperaturer, eventuellt till några tusen grader eller högre. Ofta är katastrofalt fel den första och enda varning du får när de möter förtändning.
Tändstift Fel

förtändning är alltid, alltid och tillförlitligt orsakat av någon sorts hot spot i kammaren som orsakar en lokaliserad spiking av temperatur och självantändning av bränslet laddning. Tändstift är både den mest sannolika källan och första offren för förtändning, eftersom de är den hetaste, minsta och mest känslig sak i kammaren. I bästa fall kommer de massiva temperaturer som uppstår under förtändning smälta jordningsband eller tipsa om tändstiftet innan några större motorskador uppstår. I denna mening, agerar tändstiftet som en slags säkerhetsmekanism för att misslyckas innan motorn gör.
Klick, klick, Boom
p Om du har tur , pluggar kommer att smälta innan något annat gör. Om du har otur, kommer din lokala motor återförsäljare berätta så. Detonation skickar snabba tryckvågor genom motorn, vilket kan bryta kolvringar och tändstift, förtändning bara liquefies metall som inte är tjock nog eller tillräckligt stark för att ta värmen. Översidan av dina kolvar är tillverkade av relativt tunn aluminium, och den typ av temperaturer och tryck som råder under förtändning kommer att blåsa igenom dem som en plasmabrännare. Best-case är här ett moln av vit rök och en död motor. Värsta fall är heta avgaser antända olja i oljetråg, förvandla det till ett flammande hink o 'napalm.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68649.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.