Varför min bil överhettas vid tomgång?

Kylsystemet i en bil är en väl avvägd kombination av komponenter som arbetar tillsammans för att effektivt ta bort värmen från motorn och avleda den i luften. När en komponent inte fungerar korrekt, är slutresultatet detsamma: överhettning, försämring, och ibland dyra reparationer. Om din bil förblir sval när man kör, men överhettad när det kommer till en vila, det finns flera troliga orsaker. Fläktkoppling

Motorkylning åstadkommes genom att flytta luft genom kylaren, som avlägsnar värme från kylmediet innan det återförs till motorn. När ett fordon är i hög hastighet, tvingas luft genom kylaren genom fordonets rörelse. När ett fordon har stoppats bygger den på en fläkt för att suga luft genom kylaren. På fordon med en mekaniskt driven fläkt, är fläkthastigheten styrs av en fläkt koppling. När denna koppling blir sliten, roterar fläkten inte vid rätt varvtal och är oförmögen att dra en tillräcklig mängd luft genom kylaren. Detta resulterar i högre kylvätsketemperaturer.
Sensor

På fordon med en eldriven fläkt är fläkten aktiveras av en temperatursensor. När fordonet står stilla luft inte längre tvingas genom kylaren genom rörelsen av fordonet, vilket orsakar kylvätsketemperatur att stiga. När temperaturen överstiger en viss nivå, aktiverar sensorn den elektriska fläkt som drar luft genom kylaren och kyler motorn tills temperaturen är tillräckligt sänkt. Ett fel på en sensor kommer inte att slå på fläkten när fordonet står stilla, vilket gör att motorn överhettas.
Fläktkåpa

fläktkåpa riktar luften dras genom kylaren av fläkten. Om höljet saknas eller är skadad, kan luft fly runt höljet, vilket minskar mängden av luft som dras genom kylaren av fläkten. Resultatet är mindre värme avges till luften från radiatorn, vilket gör att motorn överhettas, speciellt när bilen står stilla.
Störd Kylare

Smuts, buggar , och vägsmuts kan täppa till tätt placerade fenor en radiator.If luftflödet genom kylaren blockeras, för lite värme avleds, vilket resulterar i överhettning. När fordonet är i hög hastighet, är en tillräcklig volym av luft pressas genom kylaren, men när fordonet stoppas fläkten inte kan dra tillräckligt med luft förbi igensatta kylflänsarna för att föra bort värmen från kylmediet, vilket resulterar i överhettning.

Inre igensättning
p Om radiatorn har internt igensatt kylrör, är flödet av kylmedel genom kylaren hindras och saktade ner. Vid högre varvtal, strömmar kylmediet genom kylaren snabbare, övervinna träskor. När fordonet står stilla, är motorvarvtalet reduceras, minskar flödet av kylmedel som inte längre kan övervinna igensättning och överhettning resultat.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/64959.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.