Hur man testar en fläktkoppling

En trasig fläkt koppling på din bil kan orsaka flera problem. Det kan göra att motorn överhettas eller köra temperatur bälg drift om kopplingen inte koppla fläkten eller underlåter att släppa den. Om kopplingslagret är utsliten, kan det orsaka buller eller vibrationer och skador på vattenpumpen. Använd följande förslag för att hjälpa dig leta efter problem tecken och testa fläktkoppling på ditt fordon, oavsett om det är en fluidkoppling eller termostatisk typ. Instruktioner
1

Inspektera fläktbladen försiktigt med motorn avslagen. En fläkt koppling kan ofta ha en böjd, bruten eller sprucken fläktblad. Se till att knivarna är alla i bra form och perfekt fäst fläktnavet. Byt ut fläkten vid behov.
2

Titta noga runt fläktkoppling efter tecken på oljeläckage. Vätskekoppling och termostatiska kopplingar fläkt är fyllda med silikon-baserad olja, om du hittar en läcka, byt fläktkopplingen
3

Ta fläkten med händerna och flytta tillbaka den och. vidare. Om kopplingen eller fläkten har stort spel, ta bort fläkten och kopplingen och kolla om vattnet pumpaxeln - där fläkten /clutch montering fästen - har överdrivet spel. Om vattnet pumpaxeln kontrollerar OK, byt fläktkopplingen.
4

Försök att snurra fläkten med händerna. En koppling bör ge ett visst motstånd till fläkten rotation. Om fläkten snurrar utan motstånd eller verkar för svårt att rotera, byta kopplingen.
5

Starta motorn och låt den gå på tomgång. Om du har en termostatisk koppling typ (leta efter den termostatiska våren framtill på kopplingen), bör fläkten inte vända tills motorn uppnår arbetstemperatur. Om fläkten roterar när du slår på motorn, eller fläkten inte fungerar efter fyra eller fem minuter när motorn når driftstemperatur, byt kopplingen. Håll ett öga på temperaturmätaren indikatorn på instrumentpanelen.
6

Testa fluid-koppling fläktkoppling med motorn igång. Denna typ av fläkt är utformad för att glida vid höga motorvarvtal. Rev upp motorn genom att öppna gasspjället manuellt. Vid höga hastigheter, bör du se fläkten bromsa eller stoppa.
7

Kontrollera om ljud som kommer från fläkten kopplingen med motorn igång och med kopplingen ikopplad. Rev upp motorn och lyssna efter förändringar i brus att se till att de kommer från kopplingen. Byt ut kopplingen vid behov.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/64009.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.