Testa en bil termostat utan att avlägsna den

Bilen Termostaten är en styrventil som reglerar flödet av kylmedel från kylaren till motorn, för att främja motorn värma upp och underhålla konstant arbetstemperatur. En typisk termostat innehåller ett kvicksilver-fyllda kolv ventil som sitter inne i ett hus, tillsammans med en returfjäder. När en viss temperatur har uppnåtts, öppnar kvicksilver, känslig för värme, en kolvventilen att tillåta kylmedelsflöde. En returfjäder stänger ventilen när kylmediet svalnar. En defekt termostat kan fastna i öppet eller stängt läge, vilket påverkar motorns prestanda och temperatur. Ett fordon ägare kan diagnostisera en felaktig termostat utan att ta bort den från bilen. Saker du behöver
Pencil Ficklampa
eller stick
plasthandskar
Rags
Visa fler instruktioner
1

Lyft huven och placera fordonet i parken eller neutrala, beroende på din typ av överföring. Ställ i nödbromsen. Titta temperaturmätaren medan motorn värms upp. Du bör se en gradvis temperaturökning inom de första fem till 15 minuter av motorn igång. Om kontrollera motorn ljuset tänds och temperaturen närmar sig försiktighet eller maximala zon på din mätare, har du ett problem med en termostat fastnat i stängt läge. Om temperaturen stiger mycket snabbt efter uppstart, och du hör en crinkling ljud eller visa en liten mängd ånga som kommer från toppen av motorn, är termostaten fastnat i stängt läge.
2

Ta bort kylarlocket, på en sval motor. Starta motorn och titta ner genom locket öppning. Slå din observation läge mellan temperaturmätaren och insidan flödet av kylarvätska. Du kommer att se någon vattenflödet eller spottar i kylaren på en kall motor. Så snart motorn uppnår normal arbetstemperatur och choken öppnar, bör du se en märkbar flöde eller spottar i kylaren - bevis på att termostaten har öppnat för att tillåta cirkulation från kylaren till motorblocket. En ökning av temperaturen tidigare normal och en brist på kylvätskecirkulation indikerar en uppstoppad eller defekt termostat.
3

Starta bilen normalt och titta på temperaturmätaren under warm-up. Om temperaturmätaren snabbt når trekvarts punkt eller längre, sedan droppar plötsligt, är chansen att termostaten fastnar momentant innan den öppnas. Detta tillstånd pekar på en termostat som börjar att misslyckas, visas av sporadisk eller plötslig öppning snarare än en gradvis öppning. Byt ut termostaten.
4

Ta bort kylarlocket och starta motorn. Lägg märke där den översta kylvätskenivån är i kylaren. Använd en ficklampa för att se nivån bättre. Du kan markera höjden på kylvätskenivån med en penna eller en pinne. Minns nivån. Om termostaten fungerar korrekt, kommer det att finnas en märkbar kylvätskenivån när termostaten öppnar efter arbetstemperatur uppnåtts. Om ingen droppe inträffar, är termostaten troligen fastnat i stängt läge.
5

Starta motorn och låt den värmas upp till normal arbetstemperatur. Placera instrumentbrädan ventilen värmereglaget på maxtemperatur, med fläkten på full blast. Titta och vänta på temperaturmätaren att nå sin normala intervallet. Känn värmen som kommer ut ur kaminen ventilerna. Temperaturen bör känna mycket varmt eller hett. Om värme luften är sval eller ljummen, och temperaturmätaren lyder under normala intervallet efter 15 minuter, betyder det en termostat fastnat i öppet läge. Detta innebär kylmedelsflödet rusar för fort genom motorn och kylaren. En termostat fastnat i öppet läge kommer också att orsaka en förlängd motorns uppvärmning. Byt ut termostaten.
6

Starta motorn och låt den når normal arbetstemperatur, enligt din temperaturmätare. Låt det inte överhettas. Stäng av motorn. Öppna huven. Använd ett par plasthandskar eller använd en trasa för att känna temperaturen för den övre kylarslangen. Om det övre värmeelementet slangen är cool, betyder det att termostaten är stängd och inte tillåter cirkulation. Känn den nedre kylarslangen, det borde vara kallare än den övre slangen, eftersom den passerar kylda kylvätskan tillbaka in i motorn. En slang som är mycket varmare än den andra visar en termostat problem.
7

Parkera fordonet och ställ in nödbromsen efter en längre åktur. Stäng av motorn och höja huven. Om din mätare läser onormalt varmt, och du hör en smällande eller clunking ljud som kommer från toppen av radiatorn tanken, indikerar det en termostat mekanism som periodvis är öppning och stängning, vilket gör en plötslig rush av kylvätska att slå igen i kylaren tanken. Ljudet kan också likna en högljudd bubblande, spottar eller knackar. Detta händer främst efter avstängning en varm motor, eller hörs under långvarig stop-and-go-körning eller tomgång.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68571.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.