Kan Högt vevhustryck kan orsakas av slitna kolvringar?

Vevhustryck har varit ett problem inneboende motorer ända sedan den första byggdes mer än ett sekel sedan, men det tog ett ingripande från EPA att äntligen ta itu med det. Medan vevhusventilationen som införts på 1970-talet var ursprungligen utformats speciellt för att minska utsläppen, de hade positiv bieffekt av att lösa en urgammal förbränningsmotor fråga. Vevhustryck

Alla motorer upplever naturligtvis en viss press på grund av ett antal faktorer. Cylindertryck i en typisk motor kan lätt topp 150 till 200 psi under power stroke, kolvringarna hålla de flesta av detta tryck i cylindern, men deras tätning mot cylinderväggen är inte lufttät. Även om förseglingen var 99,5 procent perfekt - vilket det inte är - vevhuset kan fortfarande pressa till cirka 1 psi. Detta tryck uppmuntrar oljeläckage genom packningar och bidrar till luftföroreningar genom att skicka en ständig ström av obehandlad olja ånga ånga ur motorns avluftningshuven.
Typiska Blow-By
< p> "Blow-by" hänför sig till den mängd gas som gör det förbi kolvringarna och in i vevhuset. Generellt sett kommer en gata motor förlorar ungefär 1,5 procent av den luft som går igenom för att blåsa av, eller cirka 1 cfm per 50 hästkrafter. Så skulle en 250-hästars motor se ungefär 5 cfm av blow-by genom oljan paus, och en 500-hästars motor kommer att få ca 10. Samma 1,5-procent regeln gäller ungefär trycket. Om din cylindertrycket toppar ut på 150 psi, bör du se ca 1 psi tryck i vevhuset.
Cylinder Wear

Slitna kolvringar är hälften av blow-by ekvation, eftersom de ska bara täta samt cylindrarna själva. Det är allmänt känt - åtminstone bland alla som någonsin sett en motor Restore kommersiell - att små repor i cylindern kommer att tillåta övertryck att läcka förbi ringarna. Men överskott cylinder slitage gör något annat också. När cylinderloppet blir större, ringarna sträcker sig något, förlorar lite av deras spänning och förmåga att täta cylindern. Denna förlängning får även ringen luckor att växa något, vilket ytterligare främjar cylinder läckage.
PCV System

Alla nya bilar är utrustade med en positiv vevhusventilationssystem, som i huvudsak bara ett vakuumrör som löper från ventilkåpan till motorns intag. Den lätt vakuum i intaget tarmkanalen kompenserar tryck i motorn, neutralisera antingen det eller skapa ett svagt vakuum. PCV-systemet använder en ventil monterad i ventilkåpan för att hålla motorn olja från att sugas igenom och in i motorn, om denna ventil inte fungerar eller blir igensatt, kommer PCV-systemet misslyckas och du är tillbaka till ett slutet system. I verkligen extrema fall kan trycket i vevhuset trycka faktiskt PCV-ventilen ut av ventilkåpan med en pop som en champagne kork.
Puffing Pressure

På grund av förflyttning av kolvarna och korrektheten i de förbränningshändelser, kommer trycket brukar komma ut ur motorn i regelbundna puffar av tryck i stället för en jämn bris. Dessa puffar kan berätta något om motorns kondition. Helst bör dessa puffar av trycket vara knappt märkbar när du håller handen över oljepåfyllningslocket, som manifesterar sig som en liten skälvning i tryck. Ju mer kraftfulla de enskilda puffar, är det mer tryck spetsning med varje händelse och mer cylindern läckage du har. Om puffar är kraftfulla nog att flytta din hand, är det dags för en ombyggnad.
Encylindrig Blow-By

puffar i tryck bör vara mycket vanliga, utan puff mer kraftfull än en annan. Om du känner några lätta puffar följt av en enda mycket stark en, då du vet att du har överdriven blow-by i en cylinder. En gråhårig, gammal mekaniker med den mentala reaktionstid av en ninja och en häst-whisperer-liknande, intuitiv känsla för motorer kan faktiskt ge en ganska bra prognos på motorns kondition bara genom att känna till frekvens och effekt av de individuella tryckpulserna. Men för dem av oss som inte är Yoda med en skiftnyckel: regelbundna puffar bra, oregelbundna puffar bad
Andra möjliga orsaker

Några saker kan orsaka överdriven slag. -genom att bortsett från slitna cylindrar eller ringar. Kraftfulla toppar i vevhustryck är ett klassiskt tecken på en blåst topplockspackning, eller en sprucken motorblocket. Detta gäller särskilt om gaserna som kommer ut ur aspirationshålet bär med sig en stark stank av rå bensin. Om du luktar rågas, är det dags att hänga upp och planera för en ombyggnad. Läckande avgasventil sälar kommer också att bidra till toppar i vevhustryck, som är särskilt märkbar eftersom ventilerna är strax under oljepåfyllningslocket. Dessa puffar kommer att lukta mer som avgaserna kommer ut ur din avgasröret, med kanske en liten underton av ytterligare bränsle lukt.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68478.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.