Hur man testar en O2-sensor

På en bensinmotor, är en syresensor används för att säkerställa att rätt luftbränsleförhållandet når motorn. Vissa biltillverkare rekommenderar att syre sensorerna bör bytas en gång varje 100.000 miles oavsett om de arbetar eller inte. Detta kan dock vara väldigt dyrt, särskilt eftersom många nyare bilar och lastbilar har upp till 4 olika O2-sensorer. Vanligtvis kommer en check engine ljus ge den första indikationen på att du kanske har en dålig O2-sensor. Ofta kommer motorkod ange helt enkelt att det finns ett problem med O2 sensor, eller kan säga att det finns en "värmekrets fel." Eftersom O2 sensorer kan bli mycket dyrt och problemet kan inte vara med syret sensorn själv, men kan finnas flera andra faktorer, är det en bra idé att testa din O2 sensorn innan du sätter tillbaka det. Oxygen sensorer kan testas både på fordonet och av, men många föredrar att lämna syresensorn på fordonet. Men genom att ta syresensorn off, du har möjlighet att visuellt inspektera sensorn, vilket ofta kan ge en god indikation på att det finns ett problem, och testa sensorn är också lite easier.This artikeln beskriver hur man testar en O2-sensor medan det fortfarande på fordonet. Saker du behöver
Högimpedansbaserat digitalvoltmeter
Backprobe
Visa fler instruktioner
1

Börja genom att visuellt inspektera ledningarna som leder till och från O2 sensorn. Se till att kablarna är riktigt dragna bort från avgaserna och att kablarna inte är skadade.
2

Nästa, starta bilen och låt den gå tills bilen är varm, tar som vanligt omkring fem minuter. Lambdasonderna måste vara ca 600 grader Fahrenheit för att ge en korrekt avläsning. Detta kommer att göra att motorn blir mycket varm, så var försiktig.
3

Anslut backprobe till syresensorn signal tråd. Var mycket försiktig när du använder backprobe, eftersom plasten kontakterna är ofta mycket sköra och kan gå sönder lätt.
4

Anslut den positiva ledningen från digital voltmeter till backprobe.
5

Anslut minuskabeln från digital voltmeter till en bra fast jordpunkt på bilens chassi.
6

Vrid voltmetern på och ställ in den på 1 volt skala. Spänningen av O2 Sensor kommer att fluktuera mellan 100 och 1.000 millivolt, vilket är 0,1 och 1,0 volt, så att ha en kvalitet voltmeter är viktigt.
7

Vänd bilen igen och kontrollera behandlingen voltmetern. Avläsningen ska fluktuera snabbt. Om avläsningen håller sig kring 0,5 volt, se till att fordonet är helt uppvärmd. Om fordonet är varmt och 02 Sensor behandlingen inte ändras, då är det ett problem med 02 Sensor och du kan stoppa testet.
8

Nästa, skapa ett vakuum läcka för att säkerställa att O2-givare svarar rätt på en mager luft-bränsleblandning. De flesta bilar har ett vakuum port på toppen av motorn, vilket kan öppnas upp för att skapa ett vakuum läcka.

Skapa ett vakuum läcka borde orsaka att spänningen på 02 Sensor för att sjunka under 0,1 volt och sedan stiger över 0,5 volt när läckan därefter inkopplad.
9 p Om ditt fordon inte har ett vakuum port eller om att skapa ett vakuum läcka får fordonet till stall, kan du prestera ett test propan anrikning . Detta görs genom att lägga till några propangas till luftintaget, vilket bör leda till att spänningen i O2 Sensor för att snabbt stiga. Som ett alternativ till en propan anrikning testa
10

, kan du också något nära choke, vilket bör leda till att spänningen i O2 Sensor för att snabbt stiga.
11 p Om under steg 8 till 10 spänningen inte ändras eller ändras inte på förväntat sätt, då syresensorn är dåligt och bör bytas ut.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/64043.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.