Svenska Bil >> bränslen >> alternativa bränslen >> Content

Optiska egenskaper hos polyeten

Polyeten är en kommersiell plast som har funnit sin väg in i nästan alla tänkbara applikationer. Mer än 100 miljarder Ibs. av polyeten producerades under 2000, formas till allt från väskor, lådor, flaskor och andra råvaror till specialvaror som proteshöftleder uttag. I vissa fall kan de optiska egenskaperna hos polyeten är viktiga ur estetisk synpunkt: Glossy förpackning är mer attraktivt än tråkig. I andra fall är intresset praktisk, eftersom i att kunna se vätskenivån i en flaska. I samtliga fall, de optiska egenskaperna hos en polyeten-prov beroende av dess molekylstruktur. Typer
p Det finns två grundläggande typer av polyeten, och att veta skillnaden mellan dem är avgörande för att förstå deras optiska egenskaper. High-density polyeten (HDPE) är likformig på molekylär nivå, vilket gör att molekylerna att packa tätt och bildar kristallina fläckar. Polyeten med låg densitet (LDPE) är mindre enhetlig och tenderar att inte har beställt inre struktur. Polyeten kan också kategoriseras med avseende på molekylvikt, eller den genomsnittliga längden av dess polymerkedjor. Dessa faktorer spelar viktiga roller i att bestämma de stora optiska egenskaperna hos polyeten:. Haze, transparens och glans
Haze

Haze är precis vad det låter som: ett mått av hur grumlig ett prov visas. Mer exakt, är haze ett mått på mängden ljus som böjs per tillryggalagd genom ett prov. Här skillnaden mellan HDPE och LDPE är viktig. HDPE: s kristallina fläckar avleda ljus som sandkorn i glas. Graden av ljus avböjning är bl a beroende på storleken av den kristallina lapp, så dis tenderar att öka med densiteten för polyetenen. Den tillverkningsmetod av en polyeten prov har också en stark inverkan på dis, som inte bara storleken utan också orienteringen av kristallerna påverkar grumligheten beror på samverkan av ljuset med kristallstrukturen. Den snabbare en provet kyls efter att den är formad, desto mindre grumlig det sannolikt är på grund av de polymerkedjor som har mindre tid att ordna till kristallina strukturer.
Surface Haze

Förutom kristallinitet i provet, orsakar ytråhet ljus avböjning och spelar därför en roll i diset mätning av en polyeten prov. I detta fall, molekylvikten för polyetenen - spelar stor roll - hur länge polymerkedjorna är. I allmänhet längre kedjor leda till mer ytgrovhet och mer ytdis. Bearbetning förhållanden också faktor i ytdis. En polyeten prov som blåses till en film tar sin form som en bubbla, utan mögel eller dö som träffar ytan, och tenderar att vara mycket smidig. Detta minskar dess yta haze. Tjockare prover som är gjutna, kan extruderade eller gjutna har mer eller mindre ytdis beroende på mikroskopiska jämnheten av ytorna med vilka de kommer i kontakt.
Transparency

Enkelt uttryckt, hänvisar insyn till hur klart ett objekt är. Mer tekniskt, är det ett mått på mängden ljus som gör det genom objektet utan att spridas eller avböjs av partiklar inuti. För polyeten, som med de flesta material, den tunnare provet, desto bättre insyn - det finns bara färre chanser för en partikel att avleda ljuset färdas genom. Öppenhet är därför relaterat till haze: Ju mer dimmig ett prov är, desto mindre transparenta. Men till skillnad från dis, är öppenhet en "hel-prov" mätning, och frågor tjocklek: Även en mycket låg haze polyeten prov kommer inte att vara öppen om ljuset måste färdas långt. Enligt "Handbook of Polyethylene," polyeten prover mer än 1/8 av en tum tjock är sällan öppet.
Gloss

I dis och öppenhet berörs endast med om ljuset avböjs eller passera genom ett prov, beror glans på hur att ljuset böjs. Ett prov som är glansigt - begreppet betyder samma sak i tekniska och lägga språk - avböjer ljuset "konsekvent", vilket innebär att det hela böjs på samma sätt. Gloss är absolut en yta fenomen, och uppnå en god ytjämnhet är avgörande för att uppnå hög glans. Gloss är inte bara en annan term för ytdis, eftersom det starkt beror på den vinkel vid vilken provet visade. En dimmig prov kan vara blank, då det sägs ha en "glans". Enligt "Practical Guide till polyetylen," nya typer av LDPE har blivit tillgängliga sedan 1990-talet som har möjliggjort kraftigare förpackningsmaterial med högre glans.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/fuels/alternative-fuels/134350.html

Previous:
Next:

alternativa bränslen

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.