Anatomin av motorcykel ramar

Till casual observatör, är en motorcykel ram helt enkelt att - ett skelett som stöder vikten av motorn, ryttare och bara om allt annat. Emellertid kan termer såsom styrhuvudet, svingarmen, downtubes och tvilling-rundhult göra en ram mycket mer komplicerat än det kan verka vara. Medan det finns lika många typer av ramar som det finns motorcykel mönster, kommer att förstå de grundläggande anatomi en motorcykel ram utdelning under dina vanliga underhåll sysslor. Ramtyper

Motorcykel ramar är typiskt byggda för att belysa syftet med motorcykeln. Sportmotorcyklar använder ofta en lätt aluminium twin-spar ram för att minska flex i ramen, vilket medhjälp manövrerbarhet. Cruisers och de flesta motorcyklar byggda mellan 1960 och 1980 använder en variant av en enda ryggrad, vaggan-stil ram av stålrör.
Chassi

Motorcyklar såsom kryssare eller choppers är ofta byggda på en enda ryggrad ram, som använder en enda stor diameter röret för att ansluta motorcykelns stolskenorna till styrhuvudet. Ett par downtubes, som sträcker sig ut från under styrhuvudet, bildar en vagga för att stödja motorn. Tubular stolskenorna svetsas på slutet av ryggraden för att stödja föraren. Sportmotorcyklar använder en twin-spar-typ ram, omslag runt sidorna av motorn utan användning av downtubes. Motorn i sig används för att förstärka ramen. Nyare sportmotorcyklar använder en löstagbar underram för att stödja föraren.
Styrning

styrhuvudet är den rörformiga strukturen på framsidan av ramen, tillhandahålla en svängningspunkt för framgaffeln triple-klämenheten. Den tredubbla-klämman består av en övre och nedre enhet, med styret monterade direkt på den övre triple-klämma. Styrhuvudet bidrar till motorcykelns styrgeometri genom raken - eller vinkel - på framgaffeln, direkt påverkar motorcykelns stabilitet vid höga hastigheter. En relativt kort 24-graders lutningsvinkel, som används av Hondas 2003 CBR600RR sport cykel, kan motorcykeln för att ändra riktning lätt, men minskar linjärt stabilitet vid höga hastigheter. Alternativt kommer en cruiser med en lång 39-graders rake vara mycket stabil i en rak linje, men kommer att bli svårare att vända.
Fjädring

Baktill av motorcykeln är en svängbar gaffel kallas svingarmen. Svingarmen bär bakhjulet och stöds av antingen en endämpare eller twin-stötdämpare setup för att minska påverkan skapas genom att ändra vägytor. En endämpare inställning är normalt monterad på framsidan av svingarmen, ansluter direkt till motorcykelns ram, under sätesskenorna eller sub-frame. Twin-shock uppställningar placera stötdämparna på båda sidor av svingarmen och montera direkt till motorcykelns stolskenorna. Stela ramar, som används av tidiga motorcyklar och Custom Choppers eller bobbers, undfly användningen av en bakre fjädring setup. Istället är det bakhjulet monteras fast på motorcykelns ram.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/111203.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.