Vad är en Swingarm Suspension?

Alla moderna bilar har någon form av uppskov att dämpa förare och passagerare från eventuella gupp i vägen. Som med många saker i bildesign, moderna upphängningar bär föga likhet med de system som används i de tidiga dagarna av motoriserade resor. Motorcyklar har använt en suspension set-up kallas en svingarm ända sedan suspensioner först monteras på motorcyklar, och även detta har sett stora förändringar under årens lopp. Grundtanken

Vid sin mest grundläggande nivån, är svingarmen en fjäderbelastad metall bar kör från chassit på cykeln till bakhjulet och ansluter vid bakaxeln. Tanken är att göra det möjligt för bakhjulet att vara flexibel och flytta upp och ner beroende på vilken typ av bula finns på vägen. Armen är fjäderbelastade så det kommer alltid att återgå till samma position, i en stil som liknar den mer vanliga gaffel fjädring hittades på bilar. Gaffeln, som är monterad på framhjulet på cykeln, inte kommer att fungera under kurvtagning, eftersom motorcykeln lutade sig över på denna punkt.
Ursprunglig idé

När suspensioner först anpassades till motorcyklar, var svingarmen kallas en svängig gaffel. Detta bestod av en svängbar metallrör som löper från chassit till bakaxeln, med stötdämpare körs ut till under sitsen. Även om detta är fortfarande den grundläggande idén svingarmen, var det endast effektivt till att få bort ojämnheter i en rak linje.
Monoshock

Först infördes 1977 för racercyklar, kombinerat endämpare svängarmen förbunden med bakaxeln med en upphängningsfjäder anslutna till chassit självt. Eftersom det inte längre var fäst vertikalt på sätet, men i en vinkel till chassit, fortsatte suspensionen att arbeta runt hörn, se till att det alltid upprätthölls kontakt mellan vägen och den drivande bakhjulet. De flesta moderna cyklar använder en uppdaterad endämpare system med en mer komplex koppling för att förbättra både åkkomfort och bakhjul dragkraft.
Twin-Shock

Som namnet antyder, tvilling -shock swingarms använda två fjädrar i stället för en. Bakhjulet är fäst vid chassit med hjälp av en H-formad svängarm - till skillnad från de parallella stängerna som används på endämpare - med de två fjädrarna kör upp i en vinkel mot under sitsen. Detta är mycket lik den swingfork idé, men när gafflarna var vinklade, rättad det några av felen. Swingforks används inte så mycket längre på någonting förutom stora cruising motorcyklar såsom äldre Harley Davidsons.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/motorcycles/110439.html

Previous:
Next:

Motorcyklar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.