Svenska Bil >> Bilar , Lastbilar Autos >> Båtar >> Content

Som byggde Panamakanalen?

Panamakanalen var ett under av ingenjörskonst, som byggdes av USA under ledning av Theodore Roosevelt. USA hjälpte Panama vinna sin självständighet från Colombia och i utbyte de fick rättigheterna till kanalen zonen. Roosevelts envishet som en kanal var nödvändig hjälpt driva kanalen till färdigställande och förändrat världshandeln. Historia

Franska försökte först att bygga en kanal genom Panama 1882 men förhindrades av effekterna av malaria och gula febern, som dödade mer än 20.000 anställda. USA: s president Thoedore Roosevelt tryckte på för en kanal som ska byggas, och amerikanerna tog över det franska projektet 1904. Dålig planering av chefsingenjör John Findlay Wallace verkade undergång kanalen, men planen räddades av hans efterträdare, John Stevens, som hade byggt det stora nordiska järnvägen i Pacific Northwest. Dr William Gorgas sattes i laddning av sanitet insatser som bidragit till att bekämpa sjukdomar genom att utrota myggen som orsakade det. Stevens avgick abrupt från projektet 1907 och ersattes av Thomas Goethels, som såg den genom att dess avslutning i 1914.
Betydelse

Kanalen hade en enorm inverkan om handel och kommers. Det tillät fartyg att slippa segla runt spetsen av Sydamerika för att göra det från Atlanten till Stilla havet och vice versa. Fartyg kunde bära mer tonnage och effekten på ekonomin i USA var drastisk. Panamakanalen hyllades som den "åttonde underverk i världen" och betraktades som det största tekniska projekt någonsin klar människan.
Tidsplan

Panamakanalen tillåts fartyg som tidigare hade tagit 60 dagar för att göra resan från New York till San Francisco för att göra det i 30. Kanalen öppnades den 15 augusti 1914 men starten av första världskriget överskuggade anmärkningsvärd prestation.
Storlek

Den totala längden av Panamakanalen är 47,9 miles . Vad som brukade vara en 13.000-mil resa för fartyg från New York till västkusten var reducerats till 5.000 miles. Kostnaden i liv var enorma, med uppskattningsvis 27.500 franska och amerikanska arbetare att ge efter för antingen sjukdom eller olycksfall, mestadels jordskred.
Överväganden

monetära kostnaden för Panama Canal var väl över $ 350 miljoner som på den tiden var det mest tillbringar en regering på ett och samma projekt. Även ingenjörer i avgift var ansvarig för tillsynen över kanalen byggs, var det ren kraft av vilja Teddy Roosevelt som byggde Panamakanalen.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/cars-trucks-autos/boats/103607.html

Previous:
Next:

Båtar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.