Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Effekterna av att olika däck på din bil

Även bil-experter rekommenderar att du använder fyra liknande däck på ett fordon, och särskilt den typ som passar bäst för fordonet, undantag är tillåtna inom vissa gränser. Inom dessa gränser och särskilt när gränserna överskrids, problem kan uppstå - effekterna bevisar så harmlöst som att kasta bort hastighetsmätare avläsningar eller lika farligt som att skapa styrning, bromsning och hantering av frågor. Skador på fordonet kan också vara resultatet av däck variationer. Hantering Issues
Annan storlek däck kan ändra körbarheten hos ett fordon.

Däckstorlek kan variera beroende på bredd och höjd, och även om ett visst däck brukar rekommenderas för ett fordon för att prestera optimalt, det finns ett fönster av storlekar som kommer att arbeta på ett säkert sätt - ungefär en 3 procentig förändring i storlek för bilar och 15 procent förändring för stadsjeepar och lastbilar, enligt Tire Rack. I detta fönster är effekterna kännbara främst i styrning, bromsning, acceleration och övergripande körbarhet.

När olika bredd däck än de rekommenderade används kan föraren känna bilen drar i en viss riktning eller skillnader varsel i svarvning och bromsning, säger motoringenjör Jeffrey Shaffner. Den mest dramatiska effekten av däckets bredd kommer i dåligt väder, som snö, förklarar han. Bredare däck inte prestera lika bra i slick förhållanden.

När högväxt däck än de rekommenderade används, säger Shaffner styrningen kommer att verka sloppier och bilen kan ta stötar mer abrupt. Dessutom kan det ta längre tid för ett fordon för att få upp farten och stanna. Kortare däck ger tätare, mer direkt styrning, men också minska markfrigång, vilket kan orsaka andra problem, säger han.

Utanför rekommenderade däckdimension fönstret, de negativa effekterna förstora och kan skapa en oförutsägbar och osäker förarmiljö , särskilt i nödsituationer. Dessutom, kan däck som är för bred slits ut hjullagren och orsaka gnugga i hjulhusen på varv, varnar Shaffner.
Hastighetsmätare Variationer
däckhöjden kan kasta bort en bils hastighetsmätare.

Taller eller kortare däck än rekommenderat kommer att kasta bort bilens hastighetsmätare avläsningar. Enligt Miata.net, kommer kortare däck gör hastighetsmätaren läsa snabbare än bilen faktiskt kommer, medan högväxt däck kommer att göra det motsatta - hastighetsmätaren kommer att läsa långsammare. Dessutom säger Shaffner gas körsträcka kan ändras på grund av den hastighet däcken rör -. Mindre däck får sämre gas körsträcka

Addera ditt Andra allvarliga biverkningar De allvarligaste effekterna uppstår när omaka däck används på ett fordon, säger Shaffner. Inte bara kan detta drastiskt ändra egenskaperna för hantering av en bil genom att kasta bort viktfördelningen av ett fordon, kan den stress och i värsta fall bränna ut den differentiella eller överföringen, varnar han, speciellt om däcken på en annan höjd blandas och platsen för kuf är på framsidan av en front-wheel-drive fordon eller baksidan av en bakre-wheel-drive fordon. Återigen, utanför de "säkra fönster dimension" effekter förstora.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/101591.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.