Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Däckstorlek Förklaring

De långa brev-och-sifferkombinationer på bildäck ger dig en hel del information när du avkoda dem. Varje bit av kombinationen tilldelas enligt ett logiskt system som garanterar att du köper rätt storlek däck för att passa bilens fälgar och bära lasten på ett säkert och effektivt sätt. Grunderna

Du hittar ett långt tal, vanligtvis föregås av en bokstav, etsade på sidan av varje däck. Denna identifierare berättar vilken typ av fordon däcket är avsett för, hur mycket vikt det kommer att bära, sina mätningar och vid vilka hastigheter och temperaturer kan användas.

Om numret har ingen bokstav framför det , däcket är en metrisk storlek. Metriska storlekar används främst i Europa, men de är också används i USA på lastbilar och stadsjeepar. Betyder att däcket ska användas på personbilar fordon såsom bilar, stadsjeepar

A "P", 1/4-ton och 1/2-ton veck pickup, och minibussar. Ett "T" anger en temporär reservdäck. "LT" är för lätta lastbilar och fordon som bär tunga laster eller dra andra fordon såsom stadsjeepar, stora skåpbilar och 3/4-ton och en-tons pickuper.

Om "LT" är på I slutet av numret i stället i början, är däcket gjord för fordon som transporterar tunga laster, bogsera andra fordon, använder 16,5 tums fälgar, eller det tyder på överdimensionerade däck gjorda för extra dragkraft och lastbärande förmåga.

Om ett "C" följer numret, det är en europeisk metrisk däck gjorda för skåpbilar och lastbilar leverans. En "ST" före numret indikerar en speciell släpvagn däck som ska användas på allmän-utility släp, eller de som bär båtar eller bilar. Dessa däck är inte användas på bilar.
Tvärsnitt Bredd

Efter brevet, om det finns någon, är tre siffror som ger däckets kors- däckbredden i millimeter. Till exempel, 225 betyder att däcket mäter 225 millimeter över, från den bredaste delen av den yttre sidan till den bredaste delen av den inre sidoväggen. Mätningen är tagen när däcket är monterat på ett hjul av en viss storlek. De nästa två siffrorna berätta förhållandet mellan däckets
Profil

höjd till dess bredd. Till exempel visar en 50 att höjden, mätt från slitbanan till kanten, är 50 procent av tvärsnittet bredd.

Att omvandla millimeter mätningar inches, dividera antalet med 25,4, vilket är den antal millimeter per tum. Till exempel, om du delar 225 millimeter från 25,4, anländer du till 8.86 inches, vilket är tvärsnittet av däcket i exemplet. För att bestämma däcksidan höjd, vilket är 50 procent av bredden, dividera 8.86 inches med 2, lika som 4.43 inches.
Typ av konstruktion

Efter de två talen som ger höjd och bredd är ett annat brev som ger dig information om hur däcket är konstruerat. En "R" betyder radiellt, vilket är den vanligaste typen av däck. "D" indikerar en diagonal inre konstruktion, dessa däck används som reservdelar och för lätta lastbilar. "B" betyder att däcket är bältade, med förstärkande bälten under trappstegen. Kuten däck i allmänhet inte används längre. Ett "F" efter någon av dessa bokstäver betyder att däcket är ett "run-flat". Denna extra beteckning är inte obligatorisk och kanske inte märkas på dina däck.
Diameter

De nästa två siffrorna ger däcket och diametrar hjul, som ska vara används för att matcha däcket till hjulet. Dessa "tum-rim" storlekarna 8-28 och är den vanligaste för minibussar, lätta pickuper, bilar och stadsjeepar. Half-tums mätningar är mindre vanliga, men fortfarande finns på däck gjorda för tunga lastbilar och släpvagnar samt kommersiella skåpbilar.
Tjänstebeskrivning

slutliga två siffror och en bokstav anger däckets lastbärande kapacitet och hastighet rating, som har varit obligatoriskt sedan 1991. Siffrorna tilldelas enligt ett index, där det lägsta betyget, 71, är lika med 761 pounds, och den högsta rating, 110, lika med 2,337 pounds. Brevet tilldelas enligt däckets högsta hastighet. Till exempel visar en "L" 75 mph eller 120 kilometer i timmen, medan ett "V" betecknar 149 mph eller 240 kilometer i timmen.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/101066.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.