Svenska Bil >> bil underhåll >> Tire underhåll >> Content

Användningen av kväve i bildäck

Kväve användning i bildäck har hyllats som ett botemedel för dålig gas körsträcka följd av dåligt pumpade däck, ett sätt att förlänga däckens livslängd och ett sätt att förhindra explosioner. Några av orsakerna bakom dessa påståenden bygger på solida fakta, men de hävdar själva inte panorera ut. Kväve Versus Air

Gasen används i däck är cirka 95 procent kväve med resten består mestadels av syre. Luften vi andas och komprimera för att fylla däcken är cirka 78 procent kväve och 21 procent syre och resten består av mestadels inerta gaser. Kväve molekyler är större än syremolekyler, så förespråkare av att använda kväve för bildäck hävdar att det sipprar ut av däck ungefär tre gånger långsammare än syre. Addera Tire Pressure

Eftersom kväve passerar genom gummidäck i betydligt långsammare takt än syre, är däcktrycket tänkt att stanna mer konstant över längre perioder och därmed undvika dåligt pumpade däck som kan beröva förare av bränsleeffektivitet. En nyligen Bridgestone däck studien konstateras att 93,5 procent av alla däck i Europa var underinflated och att översättas till cirka 2140 miljoner liter bortkastad bensin årligen.

Blowouts är också ett bekymmer med dåligt pumpade däck och kväve är långsammare läckage krediteras med att rädda liv eftersom däcken behåller gott trycket längre.

Förare i allmänhet inte kontrollera sitt fordon däcktrycket regelbundet, men kanske kan förverkliga många av samma fördelar av även däcktryck om de kontrolleras och fylls däcken regelbundet. Addera ditt Oxidation

Syre är en viktig bidragsgivare i oxidation process som orsakar gummi att bryta ner, stål mot rost och ventiler försämras. Kväve inte stöd inte i oxidation och dess användning i däcken faktiskt förhindrar oxiderad nedbrytning. Dock har de flesta däck experter sade att däcken skulle slitas ut normalt ändå långt innan oxidation var ett problem.

Syre stöder också förbränningen, vilket är en anledning flygbranschen kräver användning av kväve i flygplan däck. Om däcken överhettas tillräckligt, kan de antänds och något komprimerad syrgas skulle mata elden. NASCAR och NASA använder också kväve i stor utsträckning i däcken på grund av värme frågor.
Fukt

däcktryck fluktuationer också kan orsakas av fukt närvarande i komprimerad luft. Inuti däcket, expanderar fukt som det förångas under höga temperaturer. Även om detta är ett bekymmer för terrängfordon och racebilar, bildäck sällan når sådana extrema temperaturer.
Kostnader

Medan kväve är gratis på vissa platser, många distributörer tar ut en ansenlig avgift per däck för att fylla den med kväve. De små besparingar i bränsle effektivitet uppnås genom ökad bränsleeffektivitet snabbt kompenseras av kostnaden för att fylla däck med kvävgas.
Överväganden

flesta däcktillverkarorganisationer är ambivalent om huruvida det är lämpligt att byta ut luften i bildäck med kvävgas. Michelin sammanfattade det genom att ge råd att kväve är bra för användning i riskfyllda miljöer som rymden, off-road, flygplan och racing, de industrier använder för närvarande kväve.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/tire-maintenance/101143.html

Previous:
Next:

Tire underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.