Hur man byter vattenpumpen på en 1995 Camaro LS1

Den 1995 Chevy Camaro erbjöds med en 3,4-liters sexcylindriga i basmodellen och en 5,7-liters åtta-cylindrig för alla andra modeller. Med tiden efter den fjärde generationens Camaro bil entusiaster skulle transplantera 5,7-liters LS1 in basen Camaro för en betydande prestation och häst effektökningen. Vattenpumpen på din 5,7-liters drivs av kamaxeldrevet, men är monterad och placerad ungefär som de tidigare lilla blocket Chevy motorer. Din Camaro fylldes från fabriken med traditionella gröna kylvätska, men det är möjligt att det omvandlades till Dexcool om kylsystemet hade varit servad efter 1996. Om din kylvätska är grön i färgen behöver traditionell grön kylvätska, om det är orange i färgen behöver Dexcool kylvätska, men inte blanda de två typerna av kylvätska. Saker du behöver
Golv jack
Jack står
Stor dräneringskärlet
Hylsnyckelsats
Ratchet
gängtätning
Momentnyckel
Ny termostat
Ny termostat packning
Vattenpump packning set
Skruvmejselsats
Tänger
3/8-tums genomskinliga slangen (4 fot) katalog Kylvätska (4 gallons Dexcool eller traditionella gröna beroende på applikation) katalog Kylning systemet pellets (2 krävs GM artikelnummer: 3.634.621)
Visa fler instruktioner
kylvätska
1

Parkera fordonet på en plan yta och dra åt parkeringsbromsen. Lyft fordonets front i luften med en domkraft och placera pallbockar under främre hjälpramen skenor. Sänk bilen tills den vilar säkert på pallbockar och ta bort ordet jack. Lyft bilen huven och stödja den med huven prop stången. Låt motorn svalna helt innan du fortsätter.
2

Lossa kylarlocket ungefär ett kvarts varv till "Stopp" utan att trycka ned locket. Låt någon byggt upp tryck för att ventilera ur locket, är det klar när väsande ljud försvinner. Tryck nedåt på kylarlocket och vrid det motsols och ta bort den. Ta bort locket kylvätskebehållaren. Lokalisera luftavtappningsventil som är på toppen av termostathuset vid watter pumpen. Vrid avluftningsventilen tre hela varv med en hylsa och spärrskaft.
3

Placera ett uppsamlingskärl under passagerarsidan hörnet av kylaren. Rotera radiator avtappningskranen motsols och låta kylvätskan rinna. När kylmediet är klar tömmer rotera avtappningskran medurs till stängt läge.
4

Skjut drain pan under passagerarsidan av motorn och se ut precis nedanför grenröret för att hitta rätt blocket drain plugg. Lossa avtappningspluggen med en hylsa och spärrskaft. Ta bort avtappningspluggen för hand och låta alla kylvätskan rinna.
5

Flytta dräneringstråget till den motsatta sidan av motorn och titta på ungefär samma plats för att lokalisera givaren motorknackning. Kläm plastfliken på sensorn sele och ta bort selen från knackningssensorn. Lossa knackningssensorn med en hylsa och spärrskaft. Avlägsna knackningssensorn för hand och låta alla kylvätskan rinna.
6

Rengör gängorna på kylvätska avtappningspluggen och knock sensor med en stålborste. Applicera ett lager gängtätning på gängorna på avtappningspluggen och knock sensor. Montera avtappningspluggen och knock sensor till motorblocket handkraft. Dra åt avtappningspluggen till 13 foot-pounds med en momentnyckel. Dra knackningssensorn till 15 foot-pounds. Skjut knock sele sensorkablarna i uttaget på knock sensor.
7

Ta kastrullen kylvätska drain. Notera färgen på kylvätska. Grön kylvätska är traditionell och Dexcool är orange. Byt ut kylvätskan med samma typ i slutet av detta förfarande. Förvara kylvätskan på en säker plats utom räckhåll för barn och djur tills det kan tas om hand på rätt sätt.
Borttagning
8

Lossa klämmorna för luftintaget röret vid spjällhus och luftfilter bostäder. Koppla insugsluften kontakten temperatursensor och placera selen åt sidan. Avlägsna slangen luftintag från motorrummet.
9

Pressa låstungan och lossa den elektriska kontakten för passagerarsidan kylare kylfläkt. Pressa selens hållarna med en tång och dra försiktigt den högra sele ledningar från kylaren. Placera selen för rätt kylfläkten åt sidan.
10

Ta bort de två nedersta skruvarna till höger kylfläkt från under bilen och ställ dem åt sidan. Lossa båda övre fästskruvarna för rätt kylning höger med en hylsa och spärrskaft. Stöd rätt fläkten för hand och ta de bästa bultar. Lyft höger kylfläkt ur motorrummet. Lagra fläkten fästbultar och fläkt tillsammans på ett säkert ställe.
11

Följ de övre och undre kylarslangar till sina respektive anslutningar på vattenpumpen. Pressa trycket klämmor för varje slang och skjut klämmorna sex inches ner slangen och lossa klämmorna. Twist varje kylarslangen något och dra dem bort från vattenpumpen. Böj de övre och undre kylarslangar på varje sida av motorn och ur vägen.
12

Undersök vattenpumpen vidare att lokalisera de två slangar kylvätskevärmare som går från spjällhuset till vattnet pump. Pressa trycket klämmor vid vattenpumpen och skjut dem tillbaka ner slangen cirka sex inches. Avlägsna Värmeslangarna från vattenpumpen med en lätt vridande rörelse.
13

Tryck låsfliken för kylvätska sensor elektriska ledningsnätet och dra selen bort av kylvätska sensor. Kläm låsfliken för luften insprutningspumpen elektriska kontakten och ta bort selen. Ta bort slangarna från luften insprutningspumpen. Ta bort de tre Luftinsprutning pump bultar. Ta bort pumpen luftinblandning och ställ den åt sidan.
14

Avlägsna bultarna som håller termostathuset till vattenpumpen med en hylsa och spärrskaft. Lyft termostathuset från vattenpumpen. Lossa termostaten från vattenpumpen. Anteckna hur termostaten var läget i vattenpumpen för stöd vid installation senare. Rengör passyta hos det vatten pumphuset med en stålborste. Rengör gängorna på de bostäder vattenpump bultar med en stålborste och byt ut vid behov.
15

Lossa bultarna som håller vattenpumpen till motorn med en hylsa och spärrskaft. Stöd vattenpumpen för hand och ta bort alla bultar vattenpump, anteckna när varje bult avlägsnas från eftersom de är olika i storlek. Dra vattenpumpen rakt ut av motorn. Ta bort axeln kopplingen från vattnet pumpaxeln och förvara den på ett säkert ställe.
16

bort några kvar tätningsmaterial från två passytor med en stålborste. Rengör runt kanterna på vattenpumpens hål med en stålborste. Rena vattnet gängorna pump bult med en stålborste och inspektera bultgängorna. Byt ut alla bult som visar någon typ av skada eller deformation på gängor.
Installation
17

Placera axeln kopplingen på axeln av den nya vattenpumpen. Inspektera O-ringen kom på den nya vattenpumpen och kontrollera att den är fri från defekter. Placera lämpliga bultar genom bulthålen för de båda anliggningsytorna på vattenpumpen. Placera nya packningar vattenpump över bultarna och mot vattenpumpen.
18

Ställ vattenpumpen på plats på motorn, se till att axeln kopplingen sträcker i axeln inne i motorn. Dra åt bultarna för hand. Montera de återstående bultarna vattenpumpen och dra dem till 30 foot-pounds med en momentnyckel.
19

Ställ pumpen luft injektion i läge och montera bultar. Dra åt pumpens luftinjektion montering bultar till 50 tum-pounds. Anslut luftslangarna insprutningspumpen respektive bröstvårtor på luft insprutningspumpen. Anslut den elektriska ledningsnätet till kontakten på luft insprutningspumpen.
20

Installera en ny termostat i vattenpumpen våren ned. Placera en ny packning på termostaten passande yta på vattenpumpen. Placera termostathuset över packningen och installera husets bultar. Dra åt bultarna termostathuset till 21 foot-pounds med en momentnyckel.
21

Anslut de två Värmeslangarna som går från spjällhuset till vattenpumpen till sina respektive bröstvårtor på vattenpumpen. Pressa trycket klämmor och skjut dem upp slangen och släpp i sitt ursprungliga läge. Dra den övre och undre kylarslangar till sina respektive anslutningar på vattenpumpen och skjut dem över bröstvårtorna. Pressa trycket klämmor och släppa dem i sin ursprungliga position.
22

Sänk höger elektriska kylfläkten på plats och löst installera övre fästskruvarna. Montera den nedre fläkten fästbultarna och dra åt dem ordentligt med en hylsa och spärrskaft. Dra åt övre fästskruvarna med en hylsa och spärrskaft. Dra fläkten elektriskt kontaktdon runt fläkten och skjut hållaren stiften i sina respektive hål.
23

Montera slangen luftintag till spjällhuset och luftfiltret bostäder. Dra åt klämmorna med en skruvmejsel. Anslut ledningsnätet till insugsluften temperatursensor. Addera Kylvätska Fyllning
24

Se kylaren avtappningskran är stängd och motorn dräneringspluggarna och korrekt installerad. Placera ena änden av en 4-fots delen av 3/8-tums genomskinliga slangen på kylvätska bleeder nippel på termostathuset. Direkt den motsatta änden av slangen i tråget. Lyft fordonets front av domkraften står och ta bort domkraften. Sänk bilen till marken och ta bort domkraft.
25

börja fylla kylaren med en 50-50 blandning av färsk Dexcool eller traditionell grön kylvätska beroende på vad fordonet tidigare var utrustad med. Titta på genomskinliga slangen som du fyller systemet och stänga ventilen för hand när kylvätskan färdas genom röret har inga luftbubblor. Ta bort den genomskinliga slangen och dra åt ventilen ordentligt med en skiftnyckel. Lägg två kylsystem pellets systemet sealer kylvätskebehållaren.
26

Fortsätt att fylla kylaren tills kylvätskenivån håller stadigt och kylaren påfyllningshals. Fyll kylvätskebehållaren till "full kalla" märket. Starta motorn med kylarlocket och låt motorn gå på tomgång tills den når arbetstemperatur. Fortsätta att upprätthålla en fullständig radiator som motorn värms upp. . Montera locket kylvätskebehållaren
27

Känn övre kylarslangen när motortemperaturen når arbetsområde, slangen blir varm när termostaten öppnas. Toppa kylaren och installera kylarlocket när termostaten öppnas. Låt motorn fortsätta driften i ytterligare fem minuter. Toppa kylvätskebehållaren till "Hot hela" märket som behövs.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/engine-cooling-systems/70205.html

Previous:
Next:

Engine Cooling Systems

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.