Kan Wind Chill påverka en bil Radiator?

Inte bara wind chill påverkar radiatorer, är det åberopas för framgångsrik funktion av kylsystemet. Medan ingenjörer som arbetar med termodynamik kan hänvisa till den process som "värmeavledning", är de kylande effekterna av vindkylan ständigt behövs för korrekt radiator prestanda. Kylaren, och andra komponenter i kylsystemet, är utformade för att dra full nytta av kylaren, passerar luft. Motorkylning är nödvändigt på grund av de höga temperaturer som uppstår genom förbränningsprocessen. Utan några medel för att avlägsna den extrema värmen, skulle motorns inre delar bli varma nog att smälta och motorn skulle ta. Vissa mindre motorer kan överleva med luft som enda kylmetod, men vattenkylning gör bättre prestanda. Kylflänsar

konfigurationen av en radiator är tänkt att exponera så mycket yta som möjligt för att leda luft. Vattenfyllda rör kör mellan två reservoarer, eller tankar, till kylaren. När vätskan strömmar genom rören, är det kyls av den luft som strömmar över röret ytor. En mångfald av små metall fenor är placerade runt rören för att bidra till att koncentrera luftflödet, och komplettera den strålande ytan. Ett fordon som färdas i marschfart kan kräva något mer än den omgivande luften som kommer in genom kylargrillen och fenor för att upprätthålla korrekt driftstemperatur. Andra åtgärder behövs när ett fordon färdas långsamt eller står stilla.
Kylning

När luftflödet genom kylaren är otillräcklig för motorkylning, ett fan av en eller andra slaget kommer in. Elektriska kylfläktar vanligen aktiveras av en omkopplare som känner av temperaturen hos vätskan i radiatorn. När ett förinställt värde uppnås, sluter omkopplaren, och fläkten är aktiverad. Omvänt öppnar brytaren vid en sänkt föreskriven temperatur och fläkt funktionen upphör. Andra stilar av fans radiatorkylning drivs av en remdriven motor tillbehör, som vattenpumpen. Fläktaxeln snurrar när motorn är igång, och vissa enheter i fläkten drivsystemet kopplar in eller ur fläktbladen, som behövs.
Hot Stuff
< p> Det flytande kylmediet strömmar genom moderna motorer består av diverse kemikalier och späds med vatten för att ge en specifik blandning. Proportionerna och mängder av blandningen är noggrant specificerade för ett visst fordon kylsystem. Den kemiska innehållet av kylmedel, eller frostskyddsmedel, inte bara skyddar vätskan från att frysa, men även höjer kokpunkten långt utöver det vanligt vatten. Dessa kemiska egenskaper, och trycksättningen av systemet, förhindra fluid förluster genom förångning. En anordning i motorn, känd som termostaten, öppnar och stänger efter behov, för att tillåta den varma vätskan i motorn för att byta plats med de kallare innehållet i kylaren. Luft som strömmar genom kylaren avlägsnar värmen från vätskan i tid för processen att upprepas, vilket gör att kylsystemet för att bibehålla en jämn arbetstemperatur i motorn.
Hålla Cool
< p> Any märkbar hinder för luftflödet över radiatorn kan förhindra korrekt funktion och eventuellt orsaka ett fordon för att överhettas. Skräp som täpper kylflänsarna och rör i kylaren kan minska eller stoppa flödet, oavsett kylfläkten åtgärder. Tryckluft, eller vatten från en trädgårdsslang munstycke, kan riktas genom motorn-sidan av kylaren för att få bort döda insekter eller annat skräp från lameller och rör. En defekt termostat kan misslyckas med att öppna eller stänga, och antingen fel upphäver de fördelar en radiator ger. Enkla kylsystem underhållsrutiner beskrivs av fordonstillverkare och behövs periodvis.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/engine-cooling-systems/70206.html

Previous:
Next:

Engine Cooling Systems

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.