Användningsområden för värmeväxlare

Värmeväxlare finns överallt omkring oss, överföring av värme från ett ämne till ett annat. Olika former av värmeväxlare används i kyl-, värme-, kyl-och otaliga andra applikationer. Dessa anordningar använder ofta vätskor för att lagra och flytta värme, även om ledande metaller används i små utrymmen såsom laptop fall. Yta är en viktig faktor vid utformningen värmeväxlare, varför många radiatorer har fenor. Automotive Använder

Bilar och lastbilar använder ett flytande kylmedel för att avlägsna värme som alstras av friktionen. Kylmediet har en formel som tillåter den att förbli flytande vid både extremt höga och låga temperaturer, och det pumpas in i motorblocket, där den absorberar värme från motorn. Det pumpas sedan ut genom en radiator, där den avleds till atmosfären. Dessutom, luftkonditioneringar använder flytande-till-luft-värmeväxlare för att trösta förare på varma dagar. Vätskan är typiskt en glykol-vatten-lösning, som kyler den omgivande luften innan det pumpas in i fordonets hytt.
Elektronik

Många datorer använder kylflänsar för att kyla deras processorer, vilket gör dem att arbeta mer effektivt och skydda dem från överhettning. Dessa kylelement är vanligen tillverkade av aluminium, vilket leder värme mycket effektivt. I huvudsak, kylare fungerar som miniatyr radiatorer, med små fenor uppstickande att öka ytarean i kontakt med atmosfären. Kyldon överföra värme bort från processorn med en hastighet proportionell mot tvärsnittsarean och temperaturgradienten, som är en funktion av temperaturen hos den omgivande luften och temperaturen hos fenorna.

Industri Använder

Kärnkraftanläggningar vanligen använda skalet och rörvärmeväxlare för att överföra värmeenergi från reaktorn till ånggeneratorn. Dessa, samt anläggningar för fossila bränslen, också använda värmeväxlare för att kyla den avgivna ångan till vatten, som sedan återcirkuleras genom anläggningen. Mjölkgårdar använder en typ av värmeväxlare som kallas en spiral värmeväxlare i pastöriseringsprocessen. Detta är en dubbel-spiral inställning där de två flödena kan vara samtidig, eller i en spiral flöde och korsflöde arrangemang.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/engine-cooling-systems/69833.html

Previous:
Next:

Engine Cooling Systems

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.