Kommer en O2 Sensor Orsak svallande?

Syresensorer är bland de mest intressanta och viktiga givare på motorn. I själva verket var den gamla O2-sensor är en av de första som någonsin använts för att elektroniskt modulera förhållandet mellan bränsle och luft som används av motorn - i en tid redan innan vad vi skulle känna igen som bränsleinsprutning idag ens existerade. Böljande är bland de många problem som en brist O2-sensor kan orsaka, men det är inte den enda. Hur en O2 sensorn fungerar

En O2-sensor är i huvudsak en kemisk generator. Ena sidan av O2 sensorns avkännande elementet är exponerat för avgasflödet och den andra sidan till den omgivande luften. När sensorn blir varm, kommer elektroner flöda från high-syre sidan till den med låg syrehalt sida av elementet, vilket skapar ett flöde som vi kallar elektricitet. De flesta bilarna använder vad vi kallar smalbandiga sensorer, de bara producera en läsbar spänning vid en viss temperatur och när det finns en exakt mängd syre i avgaserna. Sensor spänningen faller bort om det finns antingen för mycket luft eller för mycket bränsle i avgaserna.
Luft /Drivmedelsjustering

syresensor är datorns primära öga på vad som händer i motorn. Utan ett sätt att övervaka hur mycket luft och bränsle kommer ut ur motorn, är datorn gör bara en kvalificerad gissning om vad motorn borde göra enligt de andra sensorer "ingång. Om lambdasonden talar om för datorn att det inte finns tillräckligt med syre i avgaserna - ett "rikt" tillstånd som indikerar överdriven bränsle - då datorn kommer att minska mängden insprutat bränsle i förhållande till luft. Datorn använder O2-sensor för att behålla sin noggrann avvägning av ca 14 delar luft till en del bränsle vid alla tidpunkter.
O2 givarfelskyddet

O2 givaren misslyckas sällan direkt. I allmänhet kommer O2 sensorer förlorar gradvis effektivitet, eftersom de slits ut eller sensorsonden blir igensatta med föroreningar. Under normala omständigheter kommer O2 sensorn reagerar inom millisekunder för små förändringar i syrehalten i avgaserna. Men det effektivitetsförluster i O2-sensor saktar sensorns svarstid, så att den reagerar på förändringar i syrehalten i tiondelar av en sekund istället för tusendelar av en sekund. Addera RPM "Jakt"

Datorn väldigt sällan lägger sig på en viss mängd luft och bränsle, det är alltid göra mindre justeringar av förhållandet med hjälp av information från O2-sensor. Under normala omständigheter, dessa justeringar så snabbt att du inte märker dem, de har en stabiliserande effekt på motorns varvtal vid tomgång och under belastning. Men ju längre reaktionstiden är, desto mer datorn har att ändra luft /bränsle-förhållandet för att hålla sensoringången på ett säkert genomsnitt. Tänk på detta "jakt" teknik som att försöka köra ner en rak väg om du bara kunde vända din ratten hårt åt vänster eller åt höger. Eftersom du inte kan göra små kursjusteringar, slutar upp bilen vandrade hela vägen bara för att sortera om bo på det.
Svallande

Medan du är cruising på vägen, O2 sensor jakt kommer att manifestera som en konstant stigande. Detta svallande kan mycket förvirrande om du råkar vara benägna att åksjuka, eftersom den konstant acceleration och retardation känns ungefär som att rida en båt genom kraftig sjögång.
Diagnos

Normalt kommer datorn kasta en check-motorn ljus och en O2-sensor fel kod när sensorn blir illa nog att stiga. Men detta är inte alltid fallet, ibland, kan O2 sensorn lura datorn att tro att allt är bra. Ett snabbt sätt att diagnostisera O2 sensor uppsving är att dra ur O2 sensorns kabelnät. När du gör det, kommer datorn automatiskt till ett standby-program kallat "open loop", där det helt ignorerar O2 sensor input och använder sitt bästa gissning från andra sensorer. Du kan förvänta dig en check-motorn ljus och en förlust av makt, men det primära sak du letar efter här är en minskning eller eliminering av svallande. Om det försvinner när du kopplar ur O2-sensor, så oddsen är bra att du har hittat ditt problem.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68711.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.