Tecken och symtom på en tilltäppt luftfilter på en bil

I en bilmotor, luftfiltret fungerar som en barriär mellan intag systemet och den omgivande luft som krävs för förbränning. En överbelastad eller igensatt filter kräver att motorn arbeta mycket hårdare för att dra in luft, vilket leder till många prestandaproblem. De tecken och symtom på en tilltäppt luftfilter göra problemet relativt lätt att diagnostisera. Dessutom kan du inspektera snabbt och byt ut luftfiltret genom att följa tjänsten förfarande som rekommenderas i bilens instruktionsbok. Minskad kraft och acceleration

att generera ström, kräver motorn en tillräcklig mängd luft att blandas med bränsle för förbränning. Ett igensatt luftfilter begränsar luftflödet in i motorn, vilket minskar uteffekten. Detta är särskilt tydligt under hård acceleration, eftersom motorn kräver en allt större del av luftflödet för att mata cylindrarna som dess rpm stiger. Med en blockerad luftfilter kan motorn känner tveksam under acceleration, särskilt i det övre varvtalsområdet. I extrema fall kan motorn inte kan accelerera bortom en viss hastighet eller varvtal på grund av otillräcklig luftflöde. Addera Sputtring och motorstopp

hårt nedsmutsat luftfilter kan orsaka motorn att spotta eller till och stall. När motorn är oförmögen att dra i en tillräcklig mängd luft, kan det utsättas för en alltför rik luft-till-bränsleförhållandet. Detta leder till en ineffektiv förbränningsprocess, med ett överskott av bränsle som finns kvar i cylindrarna efter varje kolv cykel. Med en extremt rik luft-till-bränsle-förhållande, kan motorn tvekar och spotta vid acceleration och kan även stanna när du lyfter på gasen. I mindre extrema fall, kommer det överflöd av överblivna bränsle i cylindrarna skapar en stark bensin lukt från bilens avgassystem när motorn är igång.
Fuel Economy

Äldre fordon med förgasarmotorer kommer att ha en betydande nedgång i bränsleekonomi när luftfiltret är igensatt. Eftersom ett igensatt filter begränsar luftflödet in i intaget, är motorn inte kan uppnå en ordentlig luft-till-bränsle, och därmed effektiviteten i den interna förbränningsprocessen är kraftigt nedsatt. Men de flesta moderna fordon med bränsle-insprutning motorer har en betydligt mindre dramatisk nedgång i bränsleekonomi. Förutom luft-till-bränsle-förhållandet frågor, minskar ett igensatt filter aning bränsleekonomin genom att kräva att motorn arbeta hårdare för att dra luft genom filtret.
Inspektion och utbyte

Hänvisa till din bil bruksanvisning för att ta reda på den föreslagna underhållsplan och sätt att byta ut luftfiltret. Oavsett körsträcka intervall föreslås i instruktionsboken, bör du inspektera intag systemet omedelbart om ditt fordon visar symtom på en igensatt filter. På de flesta bilar, är luftfiltret inuti en svart plast luftkammare, tillgängliga i motorrummet. Ta bort eventuella metallklämmor och /eller skruvar som fäster plastlock, lyft sedan det gratis att använda filtret. Om filtret är igensatt av smuts och skräp, ersätta den med en ny enhet innan du sätter tillbaka locket luftkammare.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68443.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.