Felsökning av en P0105

MAP (grenrör absolut tryck) sensor övervakar trycket i insugningsröret. Bilens dator stannar i ständig kommunikation med MAP för att justera bränsle, gnista timing och utföra andra operationer. När MAP signaler eller krets avvika från andra givarnas signaler fungerar i samklang med, lagrar datorn en P0105 felkod, vilket indikerar ett MAP problem. Felsök P0105 koden och hitta orsaken genom att kontrollera några möjliga inblandade komponenter, inklusive din MAP-sensor. Saker du behöver Sida 2 meter gummislang Review, Digital multimeter
handvakuumpump
Fordon servicemanual
Visa fler instruktioner
1

Lokalisera MAP och TPS sensorer i bilen. MAP-sensorn ansluts till insugningsröret på toppen av din motor med en vakuumslang. Det är en liten, svart fyrkantig låda med ett elektriskt kontaktdon på den. TPS-sensorn är ansluten till ena sidan av spjällhuset på insugningsröret, och är en fyrkantig låda med ett elektriskt kontaktdon.
2

Kontrollera vakuumslangar på din motor, inklusive MAP dammsugarslangen , för sprickor, skador, lösa anslutningar eller hinder. Ett vakuum läcka kan orsaka att MAP-sensorn att läsa ingastryck som inte motsvarar motorns belastning indikeras av TPS. Byt ut eventuella skadade eller blockerade vakuumslangar.
3 Använd en liten bit gummislang att lokalisera vakuum läckor i din motor.

Starta motorn och lyssna efter ett väsande ljud som indikerar ett vakuum läcka. Med hjälp av en gummislang med cirka två meter i längd, placera ena änden av slangen mot örat och flytta den andra änden runt motorn för att lokalisera en eventuell läcka. Ett vakuum läckage orsakas av en skadad topplock eller spjällhus packning kan göra att kartan konflikt med TPS eller andra givarens signal liksom. Stäng av motorn.
4

Kontrollera elektriska anslutningar och ledningar på kartan och sensorer TPS. En lös, dålig anslutning eller skadade ledningar kommer att göra dessa sensorer obrukbara.
5 Använd en digital multimeter för att kontrollera MAP och TPS elektriska ledningar och spänningar.

Kontrollera ledningarna på kartan och sensorer TPS för öppna kretsar eller shorts med en digital multimeter, efter felsökning i bilen service manual.
6

Dra ut elkontakten från MAP-sensorn . Anslut den svarta kabeln av en digital voltmeter till jordstiftet på MAP-sensorn och den röda ledningen mätaren till signalstiftet på sensorn. Använd din manual fordonsservice att lokalisera dessa stift på din sensor. Ställ din digitala mätare till 20 volt på DCV (likspänning) skala.
7

Koppla loss vakuumslangen från MAP-sensorn och anslut en handvakuumpump till dess vakuumport.

8

Sätt på den digitala mätaren och läs mätarens display. Det bör vara ca 4,6-4,8 volt. Applicera fem inches Hg vakuum tryck sensorn använder handvakuumpump. Den här gången ska mätaren registrerar ca 3.75 volt. Applicera 20 inches Hg vakuum tryck sensorn använder handvakuumpump. Den här gången ska mätaren registrerar ca 1.0 volt. Om du ser olika spänning avläsningar från de som anges här, byt ut MAP-sensorn.
9

Felsöka din TPS sensor som anges i ditt fordon servicemanual använda ditt digitala mätare. Om dina TPS fungerar, kan det finnas ett problem med din ECM (elektronisk styrenhet) som är fordonets dator. Ta din bil till en bilverkstad, om det behövs.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68331.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.