Varför skulle en Katalysator Håll Breaking?

Katalysatorer kan fungera under några av de tuffaste tänkbara förhållanden, men de är faktiskt förvånansvärt känsliga apparater. Som en djuphavsfisk som aldrig kan komma upp till ytan, är omvandlaren extrema miljö den enda som det verkligen är lämpad för. Alla variationer i temperatur eller gasblandning kan skapa en inre obalans som kan förstör katalysatorn. Converter konstruktion och funktion
omvandlare

innehåller två honeycomb-liknande keramiska block sköt igenom med små passager som kallas micro-kanaler. En blandning av platina, rodium, palladium, cesium eller valfritt antal andra ädelmetaller rockar väggarna i kanalerna. Dessa metaller samverkar med värmen, oförbrända kolväten, kväveoxid och koldioxid molekyler kolmonoxid i avgaserna i en sorts masugnsgas reaktion, som producerar mer värme, koldioxid, kvävgas och vatten ..

Converter Förgiftning

A "förgiftad" converter är en förorenad av bly, mangan, fosfor, silikon, zink och olja anti-wear additiv zinkditiofosfat eller ZDDP. Den bly i blyhaltig bensin smälter vid låga temperaturer och fastnar på insidan väggarna av mikro-kanalerna. I slutändan kommer leda täppa omvandlardrivstegen kanaler och göra den obrukbar. De andra kemiska föreningar som nämns skada omvandlaren av överhettning den eller störa ädelmetaller förmåga att omvandla gaserna.
Converter Meltdown

omvandlare kan lätt tål temperaturer över 1000 grader, men även de bästa omvandlaren har en gräns. En del av omvandlaren uppgift är att bränna bort oförbränd bensin i avgaserna genom att kombinera den med syre. Denna reaktion producerar värme, som hjälper till att driva omvandlarens andra stegets reaktion. Om för mycket bränsle går in i avgassystemet - som under en feltändningar eller i händelse av en dålig lambdasond - omvandlaren blir för mycket bränsle och producerar överskottsvärme. Detta sprickor omvandlarens keramiska matrisen och att orsaka den att kollapsa och skapa en effekt kaskad misslyckande.
Lösa problemet
Oil

innehållande ZDDP kommer verkligen förstöra omvandlare, men det kommer att ta ett tag. Bly och fosfor kommer att döda det mycket snabbare, och överskott av bränsle i avgaserna kan förstöra det på några minuter. Detta gäller särskilt för syrelagrande omvandlare, som kan använda extra syre för att förbränna mer bränsle.
P Om du fortsätter att gå igenom omvandlare, så oddsen är att motorn går alldeles för rik. Leta efter läckande insprutare, dålig syre eller mass-luftflöde sensorer eller en dåligt fungerande tändsystem. Silikon från läckande kylvätska kommer också skada omvandlaren, så du kanske vill dra ditt tändstift och jämföra dem för att se om något verkar onormalt ren. Detta "ångtvätt" effekten är ofta resultatet av en topplockspackning eller insugningsröret packning misslyckande.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68149.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.