Vad orsakar en bruten pistong på en utombordsmotor?

Utombordare båtmotorer utstå mycket mer stress, värme och slitage än bilmotorer. Vanligtvis drivs vid full gas, utombordsmotorer inte sysslolös eller kusten ofta. Ingår i power-chef utombordsmotorn får kolven högsta spänningar och värme under drift. Flera frågor, alla relaterade till stress och värme, kan orsaka en kolv i en utombordsmotor att bryta. Allmänt oljesmörjning

Olja används i en utombordsmotor måste hålla sin viskositet (tjocklek) och smörjande egenskaper för att bilda en skyddande barriär mellan viktiga motordelar såsom rod lager, kolv stift och vevaxellager. Om oljan blir förorenad, gör det metall-mot-metall-kontakt mellan motordelar, särskilt kolven och stången. Otillräcklig smörjning orsakar friktion och överskottsvärme, som kan expanderas kolven kjolar och sylt det i topplocket, sprickbildning kolven. Addera Vevstake Underlåtenhet

en utombordare motor, fäster en vevstake kolven till vevaxeln för att tillåta fram-och återgående rörelse. Den stora änden av vevstaken ansluter till vevaxeln. Om vevstaken lagren får liten eller ingen smörjning, de blir slitna och öppna ett gap mellan stången lagret och vevaxeltappen. En sådan öppning kommer att orsaka ett dunkande effekt som blir gradvis sämre tills staven snaps gratis. Kraften i pausen kan skicka stången uppåt för att slå och bryta kolven.
Kolvbult Underlåtenhet

En kolvbult förbinder toppen av anslutande stången till kroppen av kolven. Det tillåter kolven att rotera på sin axel, medan den nedre delen av vevstaken följer vevaxelns rotation. Om kolvbulten lagerhylsorna slitage, kan stången bryta sig fri från det och flyga uppåt för att punktera ett hål genom kolven kroppen eller kjol.
Piston Ringfel

Kolvringar fungera som cirkulära metall tätningar som håller förbränningsgaser från att passera ut av kolven in i vevhuset. Om kolven ringar binda eller galla till följd av slitage, ålder eller brist på smörjning, kan de går av i bitar och fastna mellan kolvtoppen och cylinderhuvudet. Kollisionen av den brutna ringen och kolven spricker ofta kolvens yta eller kanter. Addera Förtändning

Förtändning kan uppstå i tvåtakt eller fyrtakt utombordsmotorer. Det händer när luftbränsleblandningen införes i förbränningskammaren antänds förtid. Förtändning uppstår när en hot spot utvecklas på kolven ansiktet, ventiler eller topplocket. De varma fläckar kan också orsakas av glödande insättningar som helst i förbränningsområdet. Tändstift som har fel värmetal, eller har slitna elektroder kan orsaka förtändning. Om långvarig kommer förtändning orsaka en försvagning av kolvytan, vilket leder till metallurgisk misslyckande. Addera Detonation

Detonation inträffar i förbränningskammaren efter det att cylindern har skjutit . Det är resultatet av en våldsam kollision mellan en eller flera lågor fronter som kan orsaka en plötslig explosion. Tunga sotavlagringar på toppen av kolven eller ventil ansikten, en mager luft-bränsleblandning alltför avancerad timing och lågoktanbränsle kan alla orsaka detonation. Detonation kan identifieras genom en hörbar gnista eller kol "knock" inuti makten huvudet. Allvarliga fall av detonation kan köra ett hål ner genom mitten av kolven.
Engine Cooling
p Om utombordaren överhettad på grund av en trasig vattenpump impeller , rost-fyllda vatten passager eller tilltäppta råvatten hamnar intag, kan den totala motortemperaturen stiger och överhetta kolven. En överhettad kolv kan frysa i cylinderväggen grund avskilja hopskärning och orsaka vevstaken att bryta sig loss. En överhettad motor kan orsaka små sprickor i kolvkroppen, på grund av den extrema expansion och kontraktion av kolven metallen.
Bensin Quality

Gas som har suttit vilande under över tre månader kan orsaka kraftig gummi och hartsavlagringar i cylindern. Fyndigheterna kan samlas på toppen av kolven, locka kol uppbyggd. De ytterligare avlagringar kan bli tillräckligt tjock för att höja förbränningen förhållandet mellan cylindern och orsaka överhettning, förtändning eller detonation. Dessutom kommer gas som har över 10 procent alkohol orsaka kolven överhettas, vilket leder till sprickor eller katastrofal kolv misslyckande.
Tvåtaktsolja-bränsleblandning

Utombordsmotorer som kräver en blandning av olja till gas kan plötsligt överhettas och falla sönder kolven om förhållandet mix är inte korrekt. En två-takts utombordsmotor som inte har tillräckligt med olja i bränsleblandningen kommer att gå varm, ökning av temperaturen hos kolven, ventiler och kolvringar. Tvåtakts utombordsmotorer har ingen möjlighet att smörja de övre power-head-komponenter, andra än bränsle och olja blandning som kommer in i förbränningskammaren.
Ventilmekanism Components

En utombordsmotor har insugs-och avgasventilerna som intag bränsle och utvisa brandgaser. Ventilerna har fjädrar och djurhållare att hålla dem på plats. Om djurhållaren eller ventil raster fjäder, gör det att ventilen flyta fritt och slå i toppen av kolven. Dessa effekter kan knäcka kolvarna och frysa motorerna.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68085.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.