Felsökning av en fläktmotor

elradiator fläktar och motorer har ersatt de remdrivna remskiva-typ fläktar som finns på äldre fordon. Elektriska fläktar och motorer har minskat vikten faktorn betydligt genom att använda högkvalitativa plast och mindre fläktar, som ersätter de större metal fans och tung koppling monterar. Elektriska fläktar ger mindre luftmotstånd och dra på motorn, vilket förbättrar bränsleekonomin och hästkrafter. Eftersom de nyare elektriska fläktar använder små motorer för att driva impellerbladen, betyder det att de kan drabbas av elektroniska fel. Hitta problem med elektriska fläktar kan vara lätt om fordonets ägare vet var de ska leta och vad man ska leta efter. Saker du behöver
ägarhandledning
testlampa
Reservdelar säkringar och reläer
Byglingstråd
Visa fler instruktioner
1

Placera fordonet i park eller neutral med nödbroms set. Lyft huven. Starta motorn och slå på luftkonditioneringen kontrollen till den högsta inställningen. Gå till fordonets front och titta på kylarfläkten. Om det cykler på efter att motorn har värmts upp, betyder det att temperaturen switch, relä och motor har aktiverats korrekt. Om inte, finns ett problem i en av dessa komponenter.
2

Stäng av motorn och koppla bort den negativa batteripolen. Se din bruksanvisning för placeringen av huvudsäkringen blocket. Titta under huven, durk kick panel eller i handskfacket. Läs diagrammet på insidan av säkringsblocket locket och hitta fläktens relä och säkring plats. Undersök säkringen insida metalltråd. (Tråden är av utdragbar slits eller rörtyp.) Om det finns en trasig koppling, byt ut säkringen mot en ny med samma strömstyrka. Addera 3

Koppla fläktreläet (en liten svart låda) genom att dra den rakt upp. Undersök anslutning prober för renlighet. Byt reläet med en av identisk typ och se om det löser problemet. Anslut den negativa batterikabeln och starta motorn. Om fläkten cykler på efter att motorn har värmts upp, var reläet fel.
4

Leta omkopplaren temperatur fläkten på din bil. Se din bruksanvisning för den exakta platsen. Många har fästen nära eller på kylaren, och har vanligen en termisk sond som sitter direkt mot kylarens lameller. Den fläktomkopplare bestämmer när och hur länge radiatorn påslagen. Titta fläkten vid motorn värmas upp eller efter längre i hög hastighet. Observera att fläkten för att se om det cykler av när motorn temperaturen har kylas och sedan slås på igen när kylarens temperatur stiger. En fläkt som går hela tiden, eller går under en mycket lång tid efter det att motorn har stängts av, visar en felaktig temperatur switch och bör bytas ut.
5

Koppla bort uttaget från fläkten motorn. Placera en sond testa ljus i skåran på den röda tråden sida. Starta motorn. Om testet inte tänds när motorn har gått en tid, innebär det en kort eller frånkoppling föreligger i krets. Om testet tänds efter några minuter, men fläkten inte fungerar, betyder det fläktmotorn har strömmen till den men motorn har misslyckats.
6

Stäng av motorn. Koppla bort uttaget från fläktmotorn. Använd en lång bygel för att ansluta ena änden av kabeln till den positiva (röda) sidan av batteriet och den andra änden inuti kabeln kortplatsen som driver fläktmotorn. Denna direkta hopp tillför spänning till fläktmotor utan att gå via andra ledningar eller kretsar. Om fläktmotorn inte fungerar med hoppmetod, betyder det att motorn är kortsluten internt och måste bytas ut.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/65742.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.