4 Link Suspension vs bladfjädring

bladfjäder upphängningar är krokodilerna i bilvärlden: little-ändras när allt annat i världen har utvecklats, men primitiv för en anledning. Medan multi-link fjädring kan vara dynamiskt bättre på de flesta sätt, bibehåller den gamla skolan bladfjäder fortfarande en stark efter och användning i applikationer där enkelhet trumf perfektion. Men om kostnaden och komplexiteten är sekundära till perfektion, då du kunde göra lite bättre än den väl utvecklats fyra-eller fem-link fjädring. Grunderna

Bladfjäder suspensioner är också känd som "buggy" eller "varukorg-spring" upphängningar, främst eftersom de har använts på vagnar eftersom vagnar var kända som "vagnar." ; En bladfjäder är i huvudsak bara en remsa av metall som fäster till chassit i vardera änden och skruvar till axeln i mitten. När axeln flyttas uppåt eller nedåt, varvid fjädern krökar i mitten. En fyra-link fjädring används fyra barer att ansluta axeln i chassit. De två nedre barer - de som bulten till botten av axeln rören nära hjulen - brukar köra rakt fram, parallellt med varandra. De övre skenorna bult till toppen av rören eller differentialen och peka utåt med en vinkel. Dessa vinklade armar triangulera montering och hålla axeln från att röra sig från sida till sida.
Spring Betygsätt
p Det finns några olika sätt att optimera en förpackning bladfjäder för en särskild tillämpning. Du kan lägga till remsor eller "blad" på den för att göra den styvare, du kan förlänga eller förkorta det, du kan ändra längden eller vinkeln på fjädern schackel - monteringshävarmen - på baksidan, eller så kan du lägga till några antal enheter för att knyta axeln fast på kroppen. Men oavsett hur du ställer fjädrarna för att uppnå den önskade geometrin, är allt du gör med dem kommer att påverka fjäderkonstant - analogt med att försöka bygga en fungerande mänskligt skelett med alla ben av gummi. En fyra-link-system isolerar fjädringsgeometri från fjäderkonstant, så att du kan justera längden och positionen av länkarna för att förbättra dragkraft utan att ändra fjäderkonstanten.
Fyrlänkade Fördelar och nackdelar

flesta tillverkare som använder en solid axel och omsorg något om rida och hantering använder antingen en fyra-länk eller en fem-link fjädring. De fem-link - eller parallellt fyrlänkade - använder fyra parallella länkar för att styra axelns rörelse och en femte länk för att styra från sida till sida rörelse. Detta avlägsnar sida till sida rörelse som en aktör i suspension geometri, vilket gör att byggare att optimera länk längd och position för att optimera dragkraft utan att oroa sidoförflyttning. Som en allmän regel, fyra-link och fem-link suspensioner är nästan alltid dynamiskt överlägsen bladfjädrar. Det innebär en bättre resa, mer dragkraft för hantering, acceleration och inbromsning och ökad fjädring artikulation för terrängförhållanden. Den multi-link fjädring främsta brister är dess kostnad, dess komplexitet och svårigheterna att trimma fjädring att fungera precis rätt.
Bladfjädrar och nackdelar

Multi -link fjädring är alla men perfekt när kostnaden, utrymme och teknik komplexitet inte är en faktor, men i den verkliga världen, har inte alla pengar eller tid att spendera för att konstruera en perfekt fungerande multi-link-system. Med hjälp av en fyra-länk där bladfjädrar räcker är som att använda en tävlingshäst att dra en plog, du är bara slöseri potential när någon jackass kommer att göra jobbet. Bladfjädern inneboende enkelhet och robust karaktär gör den idealisk för tunga applikationer där dynamiska överväganden är sekundära till vårens förmåga att helt enkelt hålla ramen från marken. Multi-Link system tar också upp en hel del utrymme runt axeln, främst eftersom de kräver en separat fjäder som tränger in i kroppen. Detta är en viktig faktor på mindre fordon, där bagageutrymme och rum i motorrummet är på en premie.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/96813.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.