? Vad skadas i en motor vattenlås

vattenlås, korrekt kallas hydrostatisk lås, skall ett fel i en förbränningsmotor, motorn hindras från att vrida sig över av fluidum i cylindern ovanför kolven. De skador som vattenlås är beroende av tillståndet i motorn när den inträffar, resultaten är olika i en lagrad, icke-fungerande motor, en motor som går på tomgång och en motor som drivs i hög hastighet. Vattenlås Explained
p Om en motors kolv inte kan fullfölja sitt fulla resor cykel - upp till sitt minimum på toppen av sitt slag, sedan ner till sitt maximum vid botten av sitt slag - motorn kan inte vänd. Om kolven eller kolvarna som inte kan slutföra sin resa cykeln hindras från att göra det genom en vätska ovanför dem, slam de att stanna på upstroke, därav "lock" i vattenlås. Detta kan uppstå om vätska kommer in i toppen av cylindern, snarare än gas, gasen är kompressibel och kolven kan hålla en uppåtgående rörelse som den komprimerar, medan vätska inte är komprimerbar och hindrar kolven från att nå toppen på sitt slag. Vatten kallades "hydro" i antika grekiska, därav "hydro" i vattenlås.
Orsaker vattenlås

Utanför vatten kan komma in i motorn genom luftintaget om fordonet körs genom en flod, fordon utformade med låg-monterade luftintag kan dra in vatten från en bog-våg som orsakas av körning genom relativt grunt stående vatten. Motorns kylvätska kan komma in i cylindrarna när en topplockspackning blåser. Ett fel i förgasaren eller injektor mekanismer kan introducera flytande bensin där endast ett ång-luftblandning bör vara.
Vad skadas

Även en motor som hydrolocks på tomgång bara kan sluta, är katastrofalt motorhaveri troligt om en motor hydrolocks när du kör i hög hastighet. Det vanligaste resultatet av vattenlås i hög hastighet är att kolvstänger deformerade, de böjer och viker mellan kolven på sin topp, vilket inte kan resa uppåt något längre, och vevaxeln på sin bas, som fortsätter att resa uppåt. Absorbera kraft plötsligt stopp kan knäcka blocket, knäcka vevhuset, förstöra huvudet och splittras lagren.
Manifestationer och rättelse

Vanligtvis en motor kommer gripa fast om det hydrolocks i hög hastighet. Om endast en kolv hydrolocks och motorn fortsätter att röra sig, kommer det att finnas ett högt skrikande ljud. Med tanke på att de flesta av de viktigaste interna komponenterna har förstörts, ersätta motorn är oftast mer kostnadseffektivt än att bygga om.
P Om en motor hydrolocks vid tomgång, kan det helt enkelt stanna och vägrar att slå på startmotorn. Det kan mycket väl vara någon intern komponent skador. Rättelse är genom att ta bort tändstiften eller injektorer därefter vrida motorn på startmotorn, detta kommer att driva ut vätskan från cylindern eller cylindrarna. När ihop, skall motorn startas som normalt. Den vattenlås, var dock ett symptom, inte en orsak. Om vätskan infördes till cylindern genom den felaktiga komponenten, typiskt topplockspackning måste detta diagnostiseras och åtgärdas. Vidare är vatten frätande de interna delarna av en motor. Om vattnet har varit inne i en stående motor under en längre tid, kan det ha orsakat rost band uppstå inuti cylindern. Dessa skulle behöva åtgärdas, och kolvarna kanske bytas.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/engine-cooling-systems/70178.html

Previous:
Next:

Engine Cooling Systems

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.