Vad orsakar mittelektroden att spricka på ett tändstift?

Tändstift ubiquitous nog att tas för givet, och tillräckligt enkla i utseende motsäger deras inneboende svagheter och dolda komplexitet. Spruckna plug isolatorer är inte det vanligaste problemet där ute, åtminstone inte för de flesta, men de indikerar något problem i behov av uppmärksamhet i motorn. Delar av ett tändstift

Mest tändstift bestå av tre delar. Start från insidan och ut, startar ett tändstift av såsom en bit av mycket tjock metalltråd som sträcker sig från den övre kåpan där kontakten-ledaren ska anslutas genom till botten spetsen av ett tändstift. En keramisk isolator om 1/8-tums tjock omger tråden mittelektrod, och håller den isolerade från den yttre metallhölje. När positiva ström passerar genom centrum tråd, hoppar den ett litet mellanrum mellan trådspetsen och en slipad rem flik fäst till metallkroppen av pluggen, som själv skäl till cylinderhuvudet.
Center Insulator

När du tittar ner på spetsen av ett tändstift, kommer du att märka att det finns faktiskt en liten lucka eller kanal runt vita keramiska isolatorn och den yttre kroppen av pluggen. De keramiska används i ett tändstift är en god elektrisk isolator, men ganska dålig på isolerande mot värme, vilket innebär att det lätt absorberar och överför förbränningsvärme från metallpunkter spets och in i cylinderhuvudet via pluggkroppen. Den vita delen du ser knäckt är inte metall spets, är det den keramiska isolatorn runt elektroden.
Plug Heat Ranges

Du kanske undrar varför det finns ett spår runt den keramiska isolatorn, varför den inte sträcker sig bara hela vägen till spetsen av elektroden. Den mittelektroden behöver en viss mängd av värme för att effektivt producera en gnista, i praktiska termer, desto varmare desto bättre upp till den punkt att elektroden smälter. Spåret fungerar som en tuning stöd för att minska eller öka värmeöverföringen från pluggen till huvudet. Ett djupare spår innebär en varmare-kör plugg och högre värme sortiment, och en grundare räffelorgan en kallare plugg och en lägre värme sortiment.
Värmeskador

Keramik är ganska robust grejer från en termisk synvinkel, men den kan bara ta men så mycket stress innan den spricker. Tre saker kommer att orsaka värmeskador: en alltför mager bränsleblandning, mycket höga förbränningstemperaturerna kammare, och tryck till följd av användningen av en turbo, kompressor, nitrösa eller hög kompression kolvar, och använda alltför "heta" av en plugg för motorn. Detta är en viktig aspekt av tuning högpresterande motorer, där handlingen att välja rätt värme-intervall kontakten är ofta en fråga om trial and error. Addera Förtändning och Detonation

keramiska används i tändstift är precis som de flesta andra keramiska i att den inte svarar bra på hammarliknande vibrationsfritt. Motorknackning, ping, förtändning eller detonation - kalla dem vad du vill, men alla skickar chockvågor studsar runt cylindern. Dessa mäktiga vågor har om den effekt du förväntar dig att de ska ha på splitterresistent benägna keramik, och skapa en kontrollampa slags skador på isolatorn och elektroden. Medan värme-inducerad skada kommer ofta orsaka en eller flera små hårfina sprickor i isolatorn, kommer detonation skador bryta stora bitar av isolatorn.
Andra skador

Märkligt nog, skador under tillverkning, transport och isolering är ganska vanligt när spruckna isolatorer berörs. Vid installation och åtdragning av pluggarna, mekanik har en tendens att glömma att de har att göra med vad som utgör en ring av glas i ett metallhölje. Tappa kontakten på ett betonggolv och stort vridmoment den under installationen kommer att bryta isolatorn, som kommer i stort vridmoment pluggen. Det senare kommer att bryta isolatorn genom att försämra värmeöverföringen till värme, alltså koncentrera energin på isolator och orsakar det att köra varmare än det borde. Vatten läcker in i cylindern kommer också knäcka pluggen, splittra keramiska genom att få det att snabbt kyla och kontrakt.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68608.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.