Varför Turbinmotorer Surge?

The Encyclopedia Britannica säger turbinmotorer utveckla makt "genom att påskynda flödet turbinavgasen genom ett munstycke." De roterande kompressorblad får sin kraft från de brinnande avgaser, vilket snurra en annan uppsättning blad bifogas kompressorbladen via en axel. Mycket kan gå fel med denna till synes enkel mekanism, däribland den fruktade "kompressor surge." Axial Flow vs turbomotorer

Också känd som en "jet" motor, den axiellt flöde konstruktion är en av de enklaste av alla motorer. I en axial-flow motor, strömmar luft genom kompressorn bladen och in i en central förbränningskammare, där gaserna trycksätta och skjuter ut genom avgasröret turbinerna. En turboladdad motor är mycket liknande koncept, förutom att det använder ett motorblock och kolvarna i stället för en enkel central förbränningskammare. Luft strömmar genom turbinen kompressorbladen, förbränns med bränsle i motorn och går ut genom turbo avgaser turbiner.
Surge Basics

Oavsett vilken typ av turbin motor du pratar om, är definitionen av ökningen alltid densamma. Surge händer när trycket efter kompressorn bladen - i förbränningskammaren i en axial-flow motor eller motorblocket på en turboladdad motor - överstiger bladets förmåga att komprimera den. Under normala förhållanden kommer turbinbladen bara komprimera luft med ett visst belopp, efter det, att de helt enkelt sluta fungera. Men om trycket plötsligt spikar bakom bladen, eller plötsligt faller framåt av dem, då luftriktning kommer att vända. Detta stoppar kompressorn bladen i deras spår, vilket kan resultera i stora skador.
Surge i Axial-Flow Motorer

Surge i axiella motorer är inte helt klarlagda, men det tenderar att inträffa medan lufthastigheten genom motorn är låg och trycket inuti motorn är höga. Om du tänker på en jetmotor som du skulle en vanlig motor, så tänk på strålens surge punkt som sin komprimering gräns för en viss förskjutning. Om kompressorerna pressa luften för hårt, kommer trycket inne i förbränningskammaren går upp, vilket skapar en ökad sannolikhet för surge. En viss uppgång är normalt under uppstart, när motorns varvtal är för lågt för att hålla luften går i en riktning, och är mer sannolikt att hända om varvtal sänks för snabbt eller om överskott mottryck byggs upp som ett resultat av avgasmunstycket stängning för långt för en given rpm.
Surge i turbomotorer

Turboladdade gas kolvmotorer är särskilt känsliga för våg på grund av gasspjället. Samtidigt accelererar, sveper din motor upp genom från ett lägre varvtal till en högre. När du slår motorns redline och turbon går med full fart, måste du lyfta på gaspedalen snabbt att flytta. När gasspjället snaps stängs, kommer luft till en skrikande stanna och sjunker lufthastigheten till nära ingenting. Trycket i de spikar boost rör och luft går att skjuta bakåt ut ur turbon.
Solutions och konsekvenser

Surge kan undvikas i jetmotorer genom att hålla motorns varvtal och luftflöde inom dess maximal effektivitet sortiment, och genom att hålla motorn ur aerodynamisk stall via framåtrörelse. I en turboladdad motor, hjälper en fjäderbelastad blow-off ventilen i insugningsröret att ventilera tryckstötar under växling, innan de har en chans att inducera surge. Om du någonsin hört en import enhet av och avger en uttalad visselpipa mellan växlarna, då du hör signaturen ljudet av ett externt ventilerad blow-off ventil. Att låta antingen en axial-flow eller turbomotor att gå in i surge kommer netto samma resultat:. Brutna eller krossade kompressorblad, lagerskador och kanske en sprängd kompressor

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/68524.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.