Svenska Bil >> Auto Repair >> Auto Bromsar >> Content

Däckstorlek Vs. Gas Mätarställning

Ändra diametern av ett fordons däck kan drastiskt påverka varje aspekt av dess prestanda, från acceleration, till bromsning, bränsleekonomi. Från den ena ytterligheten till den nästa, kan ett fordon vinna eller förlora så mycket som 25 procent av sin bränsleekonomi, bara genom att byta däck diameter. Det finns ett antal faktorer som kan påverka detta: Motorns momentkurva, fordonets vikt, aerodynamik och växellådor. Gemensamma idéer

mest populära föreställningen om hur däckstorlek påverkar bränsleekonomin är att ett däck med större diameter kommer att täcka mer mark per varv, vilket minskar totala utväxling och orsaka att motorn går på lägre varv per minut (RPM). Vissa antar lägre varvtal likställer med mindre bränsle som används för att resa samma sträcka. Även denna idé har sina förtjänster och är sant i vissa fall, är effekten knappast universella och varierar kraftigt beroende på fordonet och ökningen eller minskningen i diameter.
Vridmomentkurvor

Den största faktorn i hur däckstorlek påverkar ekonomin är motorns vridmoment kurva, i förhållande till fordonets vikt. Mindre förskjutning motorer ger mindre vridmoment (vridande kraft) per varv, och måste snurra vid högre varvtal för att göra makten. Motorer är generellt mest effektiva när de körs på RPM där de producerar maximalt vridmoment, eller den största mängden kraft per varv.
Hävstångseffekten

bil bör inriktas så att det förblir så nära toppvridmomentet RPM som möjligt för största effektivitet. Om du har för stor för ett däck, kommer motorn understiga det utbud av optimal verkningsgrad, kräver mer bränsle för att hålla igång på samma varvtal. Om däcket är för liten, kommer motorn att snurra fortare än nödvändigt för att bibehålla hastigheten, vilket slösa energi och bränsle.
Bästa programmen

De enda fordon som står att dra nytta av en större diameter däck är de producerar mer vridmoment än de behöver för att bibehålla hastigheten. Det kan vara bilar som har ett slutligt förhållande drivhjul optimerad för acceleration (som Sportpaket Samhällskunskap och Dodge Charger R /T) eller lastbilar Diesel och bilar som alltid producerar vridmoment utöver att driva hastighet (t.ex. Ford F-350 och Volkswagen TDI). Dieseldrivna fordon kan nästan alltid gynnas av ett något större däck, eftersom deras maximala vridmomentet sker nästan på tomgång.
Övriga Däck Effekter

Öka bredden på ett däck kan påverka bränsleekonomin samt. Breda däck skapar en större kontaktyta, området av däcket faktiskt vidrör vägen. Även om detta är bra för prestanda, kan det skapa en större motståndskraft mot utrullning, vilket innebär att motorn måste använda mer kraft och bränsle för att bibehålla hastigheten. Taller däck kommer också höja fordonet högre högre upp från marken och kan, enligt BF Goodrich, öka dess luftmotstånd och minskar dess bränsleekonomi.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/auto-brakes/60010.html

Previous:
Next:

Auto Bromsar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.