Volvo oroas över Donald Trumps nya importtullar

Volvo planerar att börja bygga sin nya S60 i den nya fabriken i Charleston på USA:s östkust. Fabriken blir den enda, enligt Volvos USA-chef Lex Kerssemakers, som ska bygga bilen och det kommer att handla om både import till och export från USA.

Ändå är Kerssemakers orolig över de förslag på nya importregler som presidenten Donald Trump och några av hans kollegor i kongressen lagt. Trump vill skydda de amerikanska biljobben genom att försöka minska underskottet i handeln med andra länder. Bland annat skulle det betyda höga tullar på allt som importeras till USA – inklusive Volvo-bilar.

Flera bilchefer tycker att Trump borde ta hänsyn till de stora investeringar som ändå görs i landet och se mellan fingrarna med import av bilar från länder som Mexiko och Kina samt från Europa.

– Det är en väldigt dålig affär för oss om vi inte kan föra över de extra kostnaderna direkt på bilens pris. Kunden är förloraren, eller vi är förlorare. Alla förlorar, klagar Kerssemakers.

Trumps favorit gav stort stöd

Volvo kommer att anställa cirka 2 000 personer till sin nya USA-fabrik och på sikt ska de siffran fördubblas. Förutom S60 vill Volvo också bygga ytterligare en bilmodell i den nya fabriken, vilken är inte klart. För tre år sedan beslutade Volvo att bygga en fabrik i USA och företaget valde då bort alternativ i Mexiko. Bland annat fick Volvo ett mycket stort stöd från den dåvarande guvernören Nikki Haley. 

Guvernörens stöd till Volvo kostade skattebetalarna i South Carolina närmare 1 miljard kronor. Och på motsvarande sätt har Nikki Haley lockat till sig flera stora bilföretag till området i Charleston. Donald Trump utsåg så sin partikollega Nikki Haley till jobbet som FN-ambassadör tidigare i år.

Under presidentvalet fick Donald Trump ett stort stöd i klassiska bil- och demokratstater som Michigan, Ohio, Indiana och Wisconsin. Trump vann stöd när han pratade om att skapa fler biljobb i USA och belägga importbilar med höga avgifter.

Trots att Volvo planerar att bygga drygt 100 000 bilar per år i fabriken i Charleston måste Volvo fortsätta att importera flera modeller till USA.

Lämna ett svar