Svenska folket jublar över mobilförbudet

I dag är det okej att använda mobiltelefonen när man kör bil, så länge det inte påverkar bilkörningen. Men många är överens om lagstiftningen inte räcker till. Transportstyrelsen har tidigare föreslagit ett totalförbud – och i april presenterar de en ny utredning där dagens regler utvärderas. Politiskt finns en bred enighet om ett förbud – här är bara allianspartierna splittrade i frågan.

Det mesta talar alltså för att vi kommer att få tuffare lagstiftning snart. När Allt om Bilar rapporterade om mobilförbudet i går strömmade läsarnas åsikter in på Facebook – och de flesta är överens: Äntligen ett förbud! Här är några av kommentarerna:

”Sverige måste som övriga Europa få bort mobilfylleristerna från vägarna. De är hänsynslösa idioter som utsätter oskyldiga för stora fara i trafiken”.

”Se nu till att denna lagen träder i kraft. Dagens lag om detta gör att folk skiter i medtrafikanter gående som åkandes i bil eller på cykel. Det är skamligt”.

”Äntligen, vi har i dag massa olyckor där man utan problem kan skylla på mobiltelefonerna.. Varför skulle det ta så lång tid att vakna..! Förmodligen är det människor som skulle levt i dag om denna lagen hade kommit tidigare”.

Flera vittnar också om egna skräckupplevelser där mobiltelefoner har varit inblandade:

”Senast i går körde en bil om mig som vinglade över på min sida och sedan sneddade in precis framför nosen på mig. Sedan såg jag honom vingla över mittstrecket flera gånger och även när en bil skulle till att köra om… Jag trodde flera gånger han skulle åka av vägen… När jag tillslut bestämde mig för att köra om så såg jag att det var en kille i 35 årsåldern som hade mer fokus på telefonen än på vägen. Han stirrade rätt ner… Det sorgliga är att han låg i 120 km/h hela tiden… Så JA, ett totalförbud borde införas!”

”Mycket bra, höjden av att använda mobilen var när en kvinna körde med armbågen, Höll i en hamburgare med samma hand och med den andra höll i sin mobil o sms:ade, tack gode gud att hon inte körde på oss…. Men kanske någon annan råkade illa ut, tyvärr”.

”Totalförbud! Självklart! Min dotter prejades av vägen av en telefonpratande lastbilschaufför. Det kunde gått riktigt illa. Som tur hamnade hon ute på ett gärde och kunde ta sig därifrån visserligen med skador på bilens underrede. Ont i ryggen och chockad. Så go vänner. Totalförbud.”

Samtidigt är många skeptiska till ett förbud. Dels för att det är svårt att kontrollera, och att sunt förnuft borde råda:

 

LÄS MER: Berggren: Ett mobilförbud i bilen skulle vara fel

 

”Skandal att det skall behövas ett förbud. Varje normalt funtad människa måste väl förstå att man inte skall hålla på med något annat när man kör bil”.

”Det spelar väl ingen roll vad vi har för lagar om ingen finns där för att se till att de efterlevs. Tog körkort 1999. Alltså 18 år sedan. Kör lite för fort ibland som säkert folk gör mest. Har aldrig blivit stoppad. Kör en hel del bil i Stockholmsområdet. Vägen börjar bli farligare då allt fler tar ut svängarna utan polis”.

Lämna ett svar