Smitningar kostar 235 miljoner kronor om året

Lagtsiftningen kallar det ”Obehörigt avvikande från trafikolycksplats”. Det handlar om smitning och i till exempel Huddinge kommun anmäldes det 266 gånger förra året. Fem smitningar i veckan.

Totalt över hela landet anmäldes över 20 000 smitningar 2016 och den egentliga siffran är med största sannolikhet betydligt högre eftersom försäkringsbolagen reglerar skador som ”vagnskada” om det inte finns tillräckliga bevis för till exempel en parkeringsskada.

Reine Berglund, inspektör hos Huddingepolisen, skrev ett Facebookinlägg där han berättade om de stora problem och kostnader som kommer efter en smitning. Hans sammanfattning var:

”Om olyckan är framme – gör dig själv och medtrafikanterna en tjänst. Stanna kvar och berätta vem du är … Jag lägger själv till att man som människa kan betecknas som en liten lort, när man inte står för det man gjort…”

LÄS MER: Okej att smita från trafikolycka enligt tingsrätten

De 20 000 smitningarna kostar en hel del, närmare bestämt 235 miljoner kronor under 2016. Dessa pengar betalas av Trafikförsäkringsföreningen (TFF), som finansieras av en avgift från de personer som inte trafikförsäkrat sin bil samt pengar från försäkringsbolagen.

– Skadorna efter smitningar är inte alltid stora, men de är många och ofta onödiga. Att smita är dessutom ett allvarligt brott som kan ge upp till ett års fängelse om det skulle bedömas som grovt, säger Dan Falconer, Ifs representant i Bilförsäkringskommittén som lyder under TFF:s styrelse.

Så ska du göra vid en skada/olycka

Råkar du ut för en smitningsolycka eller parkeringsskada ska du först anmäla det till polisen. Därefter kontaktar du ditt försäkringsbolag. Och har du en ny bil där vagnskadegarantin fortfarande gäller så hör du av dig till det bolag som har hand om ditt bilmärkes garanti.

– Är du själv den som backar på en annan bil ska du självklart meddela det till ägaren. Du kan lämna en lapp eller hitta kontaktuppgifter genom att kolla upp registreringsnumret. Sådana här skador hanteras av försäkringsbolagen, det finns ingen anledning att göra sig skyldig till smitningsbrott, säger Dan Falconer.

LÄS ÄVEN: Så får du ersättning för parkeringsskadan 

Lämna ett svar