Berggren: Ett mobilförbud i bilen skulle vara fel

Jag vet att min brevlåda kommer att brinna nu. Jag vet att en stor, stor majoritet av alla som befinner sig i trafiken vill få bort mobiltelefonanvändandet i bilarna. Och det vill jag också. Jag tycker såklart inte heller att det är okej att sitta och sms:a eller läsa mejl samtidigt som jag kör bil.

Vi är överens om att det är fel men min poäng är att ett förbud inte hjälper. Se det så här: det är inte förbjudet att dricka alkohol vid ratten men det är förbjudet att köra alkoholpåverkad.

Det finns redan ett förbud mot att använda mobilen på ett sätt som påverkar körningen. Att köra mobilpåverkad är lika illa som att köra alkoholpåverkad. Men vi behöver inte förbjuda själva användandet av mobilen i bilen för det.

Sedan några år har vi en skarpare lagtext som gör det möjligt för trafikpolisen att stoppa de som kör mobilpåverkade. Men inte har det blivit bättre för det.

Nej – och det är kärnan av problemet. Förbud hjälper inte i det här fallet. Det enda som hjälper är ett annat beteende. Polisen skulle inte stoppa fler mobilpåverkade förare bara för att det finns en lag mot just mobiltelefonen.

Dessutom är det minst lika farligt att köra GPS–påverkad, Spotify–påverkad eller barn–påverkad i bilarna. Det finns en rad störande moment för föraren som vi inte heller behöver förbjuda men förändra och bygga bort.

Jag anser att det är viktigare att lagstiftarna ägnar sig åt sånt som verkligen gör skillnad. Ställ krav på bilbranschen hur mobilen och bilen ska arbeta tillsammans för att klara det behov som så uppenbart finns bland våra förare. Vi vill kunna sms:a och läsa mejl i en tråkig trafiksituation och det finns teknik för att lösa det problemet. Med rätt krav på bilindustrin kan det här lösas snabbt. Se till att tekniken för självkörande bilar, autobroms och teknikanvändning i bilen blir mycket lättare att använda än i dag. Även om tillverkarna ofta skryter om sina stora bildskärmar och sina mängder av datorer i bilarna så är det för krångligt. Det är för ofta det blir fel och det är för besvärliga verktyg för att styra telefonen och bilen via instrumentpanelen. Men det här är enkla saker att fixa till.

Jag vill påstå att de filkörningsassistenter som finns i dag i vissa fall är minst lika farliga för trafiken som att skriva ett sms. Och här har lagstiftare haft all makt i världen i årtionden att kräva bättre lösningar. Precis som det finns krav på avgasrening borde det finnas krav på användarvänlighet i bilarna.

Men det är klart. Det är svårare för en politiker att verkligen sätta sig in i problemet och driva lagkrav i EU än att svara på en populistisk men helt verkningslös svensk debatt.

Vi behöver alltså inget förbud mot mobilen i bilen. Tillräcklig lagstiftning finns redan. Vi behöver bättre bilar och klokare förare.

Lämna ett svar